قرآن کریم (سوره روم-آیه۲۲)
جمعه 21 آبان 1400
بازدید: 1515
بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحيمٌِ
وَمِنْ آيَاتِهِ خَلْقُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاخْتِلَافُ أَلْسِنَتِكُمْ وَأَلْوَانِكُمْ ۚ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَاتٍ لِلْعَالِمِينَ
و یکی از آیات قدرت الهی ، خلقت آسمانها و زمین است و یکی دیگر ، اختلاف زبان ها و رنگ های شما آدمیان که در این امور نیز ادله (از صنع و حکمت حق ) برای دانشمندان عالم آشکار است.
قرآن کریم (سوره روم-آیه۲۲)
شرح :
در فلسفه ی اسلامی خلقت خداوند بر سه عامل استوار شده است :
۱- علم : هر مخلوقی بر اساس علم خداوند، دارای خصوصیاتی با اندازه ی خاص است که اگر یکی از آنها کم یا زیاد شود محصول خلقت تغییر خواهد.
۲- قدرت : قدرت پشتوانه علم است و علم بدون پشتوانه ی قدرت ، مطالبی نوشته شده و یا محفوظاتی ذهنی در عالم دنیا خواهد بود. و علم خداوند ( که البته علم محض است )بدون پشتوانه ی قدرت ، تجلی پیدا نخواهد کرد.
۳- حیات : خداوند با علم خود انسان را در صورت خاص حامل ویژگی هایی ، از جنس گل خلق نمود.سپس از روح خود(حیات) در او دمید تا زندگی یافت.
بنابراین حیات ، علم و قدرت را به جریان می اندازد و تحولات را نتیجه می دهد سپس تناسل و تداوم می بخشد.
در این آیه ی شریفه خداوند دو مورد از مخلوقات خود را به عنوان آیات قدرت معرفی می فرماید.
۱-آسمانها و زمین زیرا اولا امری آشکار بوده و ضمن اینکه قابل پنهان کردن نیست درک عظمت آن برای عموم آسان است. ثانیا به علت قرار گرقتن همه ی مخلوقات ، در حد فاصل بین زمین و آسمانها( فضای لایتناهی ) قابل تحقیق خواهند بود.
۲- تفاوت در زبان و رنگ که باعث شگفتی همگان است زیرا در حالی که همه در خصوصیات انسانی مشترک هستند، در رنگ پوست که مشاهده ی اولیه و زبان که عامل اصلی و اولیه ی ارتباط جهت انتقال علوم و تجربه برای تعیین کیفیت زندگی است کاملا متفاوت هستند.
در آخر از تاکید خداوند بر ادله بودن حکمت برای دانشمندان می توان نتیجه گرفت ، که هدایت امری ثقیل بوده و مومنین می بایست برای همزیستی و ارتباط اجتماعی خود با سایر مکاتب موجود تا چه اندازه صبور و دارای سعه ی صدر باشند.
موفق باشید. پورهادی