نهج البلاغه-خطبه ۱۴۹
یکشنبه 13 تیر 1400
بازدید: 1185
بنام خدا
چه روزگاران که در اسرار پنهان مرگ می اندیشیدم،ولی خداوند می خواست که همچنان پوشیده بماند. هیهات این دانشی است پوشیده و نهفته در خزانه اسرار.
نهج البلاغه-خطبه ۱۴۹
شرح:
قرآن حامل علوم مختلفی برای هدایت انسان بوده که کاربرد هر کدام از آنها دارای شرایط خاصی می باشد.
الف)برخی از این علوم ارائه دهنده دستورالعمل برای موضوعات دنیایی با رعایت حقوق دیگران است که قوانین مدنی از آنها استخراج میگردد.
ب) دسته ای دیگر از علوم ، حاوی احکامی فردی برای تربیت افراد ، قبل از ورود به صحنه اجتماع و همچنین در حین قبول مسئولیت است که به اصول اخلاق می شناسیم.
ج) گروه دیگری از آیات ، اخباری از حقایق پنهان است که بنام عالم غیب ، ولی موثر در واقیعات بوده ، اما از دسترس انسان ، در این مرحله از خلقت ، بنام دنیا خارج است.
بیان این نوع مطالب ، برای پایبندی انسان در عمل به قوانین دین تا رسیدن به نتایج پر بار آن بوده و مومنین با مشاهده آثار عملکرد خود ، بیش از پیش به وجود عالم غیب و صحت آن اخبار پی خواهند برد.
تاکید امام در سربسته بودن این علم ، برای جلوگیری از اتلاف وقت و هدر رفتن استعداد محققین بوده تا در بن بست ها گرفتار نشوند.
از جمله این علوم ، چگونگی القائ روح در ایجاد حیات و نحوه قبض آن بنام مرگ است.
بدیهی است که اصرار در کشف امری که استعداد آن در ذات انسان نبوده خالق و مدبر عالم ، اجازه ورود به آن را نفرموده باشد ، غیر از سرگردانی ، حاصلی نخواهد داشت.
موفق باشید. پورهادی