قرآن کریم (سوره عبس - آیات ۱۱ تا ۱۶)
چهار شنبه 6 فروردین 1404
بازدید: 15
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
كَلَّا إِنَّهَا تَذْكِرَةٌ ﴿١١﴾ فَمَنْ شَاءَ ذَكَرَهُ ﴿١٢﴾ فِي صُحُفٍ مُكَرَّمَةٍ ﴿١٣﴾ مَرْفُوعَةٍ مُطَهَّرَةٍ ﴿١٤﴾ بِأَيْدِي سَفَرَةٍ ﴿١٥﴾ كِرَامٍ بَرَرَةٍ ﴿١٦﴾
این چنین نیست، بی تردید این آیات قرآن مایه پند است. (۱۱) پس هرکه خواست از آن پند گیرد، (۱۲) در صحیفه هایی است ارزشمند (۱۳) بلند مرتبه و پاکیزه (۱۴) در دست سفیرانی(۱۵) بزرگوار و نیکوکار. (۱۶)
قرآن کریم (سوره عبس - آیات ۱۱ تا ۱۶)
شرح :
آیات شریفه توضیحاتی اجمالی در خصوص کیفیت مطالب و نحوه ی نگارش و عملکرد قرآن ارائه فرموده است تا پیامبر و سایر مومنین نگران رویگرانی برخی مردم از هدایت نشده نسبت به عوامل نگهدارنده و چگونگی تاثیر گذاری آن در موعد معین اطمینان حاصل نمایند.
کتب معمولی هر چند حاوی مطالب مفید باشند ، مستلزم تبلیغ جهت توجه دادن مردم به آن و تلاش برای مراقبت از تحریف دارند اما مطالب بیان شده در قرآن از نیرویی معنوی و نافذ برخوردار است که در حیات عالم جریان داشته و اذهان مستعد را با آگاهی دادن به حقایقی به نام معرفت الله بیدار می نماید باعث هدایت آنها خواهد شد لذا انتظار نداشته باشید که هر شنونده ای آن را بپذیرد.
همه ی ارواح از نفخه ی الهی خلق شده بذاته پذیرای کلام خدا هستند ولیکن در روند زندگی و تحت تاثیر عواملی در زندگی خود یا گذشتگان منفعل می شود و توان تشخیص حق یا شوق لازم جهت درک در آنها ضعیف شده و اراده ی پذیرش و عمل به آن را ندارند.
برای ایجاد زمینه ی هدایت در این افراد بایستی صبر کرد تا به مرور زمان در اثر مشاهده ی بعضی حوادث تکان دهنده یا رفع شدن بعضی تنگناهای تلخ زندگی که با نظر لطف پروردگار انجام می شود دلهایشان لطافت لازم را پیدا نموده و علائم پذیرش پدیدار و خواستار هدایت گردند.
بیان صفحه و سطر بندی در نوشته کنایه از نظم و اراده ی نگارنده برای ارائه ی مطالبی مفید است که قرار است پیامی مهم به مخاطبین برساند لذا این کیفیت نگارش ، نشان دهنده ی ارزش نوشته است که اشاره به نظم قرآن در ترتیب سوره های حامل آیات داشته و این ارتباط منطبق بر حقایق نهفته در مفاهیم آنها با یکدیگر است.
نیز هر نوشته ای دارای محتویاتی با مفاهیمی متناسب با اهمیت موضوعی در زمان خویش است که پس از مدتی میزان ارزش آن کاسته گردیده و ممکن است به طور کامل کنار گذاشته شود و یا به علت نداشتن پشتوانه ی قدرت در نگهداری از آن مورد دستبرد و تحریف قرار گیرد اما قرآن از طرف خالق عالم تدوین یافته که اولا در اوج معنا بوده و در حقیقت محض یعنی علم خدا ریشه دارد لذا کهنه شدنی نیست. ثانیا از پشتوانه ی قدرت مطلق خدا جهت محافظت برخوردار است که قابل تحریف نخواهد بود. این پایداری در حفظ ارزش مفاهیم به " جایگاه رفیع" و محفوظ از تحریف بودن به" پاکیزگی " تعبیر شده است.
به دلایل ذیل امانت مهم را به دست افراد امین و مقتدر می سپارند :
اولا از هر گونه بی توجهی و خیانت محفوظ باشد.
ثانیا با قدرت تمام در مقابل هجوم مخالفین در امان بماند و اینچنین افرادی " سفیر" خدا برای رساندن قرآن هستند.
از جمله صفات سفیران قرآن داشتن روح گذشت از خطا و بخشندگی برای اعطای امانت گرانبهای پروردگار هستند یعنی علی رغم ارتکاب بندگان به گناه پس از توبه و مورد عفو خدا واقع شدن از ارائه ی معارف الیهه دریغ نداشته و طالبین را طبق اجازه خدای متعال بهرمند می سازند.
موفق باشید. پورهادی