قرآن کریم (سوره الحاقه - آیات ۳۲ تا ۳۵)
سه شنبه 5 فروردین 1404
بازدید: 20
بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
ثُمَّ فِي سِلْسِلَةٍ ذَرْعُهَا سَبْعُونَ ذِرَاعًا فَاسْلُكُوهُ ﴿٣٢﴾ إِنَّهُ كَانَ لَا يُؤْمِنُ بِاللَّهِ الْعَظِيمِ ﴿٣٣﴾ وَلَا يَحُضُّ عَلَىٰ طَعَامِ الْمِسْكِينِ ﴿٣٤﴾ فَلَيْسَ لَهُ الْيَوْمَ هَاهُنَا حَمِيمٌ ﴿٣٥﴾
سپس او را در زنجیری که طولش هفتاد ذرع است به بند کشید، (۳۲)زیرا او به خدای بزرگ ایمان نمی آورده (۳۳ ) و مردم را به اطعام نیازمندان تشویق نمی کرده. (۳۴) پس امروز او را در اینجا دوست مهربان و حمایت گری نیست؛ (۳۵)
قرآن کریم (سوره الحاقه - آیات ۳۲ تا ۳۵)
شرح :
فطرت ذاتی انسان خداجو و طالب کمال است اما به علت وجود غرایز که بذاته به لذات دنیا برای بقا تمایل دارد در پیچ و خم علاقه ها متوقف شده و نیاز به نیروی محرکه ای دارد تا انگیزه حرکتی مداوم پیدا کرده و رنج درک فضائل انسانی را متحمل گردد.
برای این منظور خدای متعال دو روش تشویق و ترساندن را به کار گرفته است. بیان برکات حاصل از انجام کار نیک و خدمت به همنوعان در دنیا و سپس نعمت بهشت ابدی در آخرت به عنوان تشویق مردم در این امور است.
گاهی نفس انسان به لذت های آلوده ی دنیایی خو گرفته و نسبت به تشویقات بی توجهی می کند بنابراین لازم است که برای متذکر ساختن عقل او جهت غلبه کردن بر نفس "تهدید " به کار گرفته شود.
با توجه به سنت پرودرگار که نجات انسان از طریق ایجاد معرفت برای رشد دادن است آگاه نمودن فرد به عواقب اعمال و حقیقت آنها در قیامت اولین مرحله از تذکر بوده که هشداری برای جلوگیری از ادامه اشتباه است لذا در این آیات شریفه چند مورد از تجلیات اعمال در قیامت بیان شده که تقدیم می گردد :
۱- تهدید به زنجیر شدن در نتیجه ی ایمان نیاوردن به خدا در نظر گرفته شده زیرا چنین افرادی برای آزادی بی قید و بند در بهرمندی از لذات های دنیا حدود تعیین شده از طرف خدا را نادیده گرفته بودند و حاصل آن در اسارت گناه درآمدن همچنین محروم شدن از عزت ایمان بوده است که تجلی اسارت گناه دنیا زنجیر شدن در آخرت خواهد بود و بیان قید" هفتاد ذرع " کنایه از طولانی بودن مدت آن گناه و معطلی طاقت فرسا در قیامت است.
۲- احساس تنهایی در قیامت و نداشتن حمایت کننده ، در نتیجه عدم خدمت به نیازمندان معرفی شده است زیرا کسانی که در تامین نیاز مردم متحمل رنجی می گردند محبوب القوب بوده و تجلی آن در قیامت داشتن دوستانی مومن خواهد بود که همان نیازمندان بوده اند به همین دلیل مورد توجه خدای متعال قرار گرفته و از حمایت او برخوردار می گردند.
موفق باشید. پورهادی