قرآن کریم (سوره الحاقه - آیات ۱۶ و ۱۷)
یکشنبه 3 فروردین 1404
بازدید: 19
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
وَانْشَقَّتِ السَّمَاءُ فَهِيَ يَوْمَئِذٍ وَاهِيَةٌ ﴿١٦﴾ وَالْمَلَكُ عَلَىٰ أَرْجَائِهَا ۚ وَيَحْمِلُ عَرْشَ رَبِّكَ فَوْقَهُمْ يَوْمَئِذٍ ثَمَانِيَةٌ ﴿١٧﴾
و آسمان بشکافد و در آن روز است که از هم گسسته و متلاشی گردد؛ (۱۶) و فرشتگان بر کناره ها و اطراف آسمان قرار می گیرند، ودر آن روز هشت نفر ، عرش پروردگارت را بر فراز همه آنها حمل می کنند. (۱۷ )
قرآن کریم (سوره الحاقه - آیات ۱۶ و ۱۷)
شرح :
در این آیات شریفه اخباری از کیفیت تغییرات دنیا در روز قیامت داده آمده و به صورت اشارت بیان شده است که توضیحاتی در این خصوص به طور اجمال تقدیم می گردد:
۱- شکافته شدن و گسسته شدن ارکان آسمان اشاره به تغییر قوانین حاکم برعالم دارد. هر آنچه از تغییر و تحول در این دنیا مشاهده می شود ناشی از تابش نور خورشید بر آب وخاک در حین گردش زمین بدور خورشید است که طبق فرمایش قرآن ، در آنروز خورشید خاموش و حرکت زمین متوقف میگردد مسلما این نوع زندگی از بین رفته و حیات جدید بر اساس قوانین دیگری جریان پیدا می کند که حاصل عملکرد افراد تحت اراده ی مستقیم پروردگار خواهد بود و به آن " نور ایمان " گفته می شود.
۲- قرار گرفتن فرشتگان در اطراف آسمان کنایه از دخالت مستقیم قوای خاص پروردگار است که در ادامه ی آن تحول عظیم آشکار شده با احاطه ی کامل بر امور عالم اداره ی آن را عهده دار خواهند شد.
۳- معنای لغوی عرش تخت سلطنت است که حاکم برای صدور فرمان بر آن جلوس می کند ولیکن با توجه به عدم امکان انطباق این مفهوم بر وجود کبریایی خداوند ، میتوان اینطور استنباط کرد که : از این لحظه ، فرمان خداوند برای اجرای وعده های الهی بر اساس قوانین جدید و ظهور حکومت مطلق و عادلانه او شروع میگردد.
۴- حمل شدن عرش بر دوش هشت نفر ، آنهم بر فراز همه ، اشاره به قوای مخصوص خداوند در عالی ترین مرتبه است که می توان گفت توسط هشت عامل از عوامل دست اندکار خلقت یا هشت نوع علم از علوم الهی با پشتوانه قدرت بی نهایت خدا اجرا خواهد شد که این تعداد هر کدام سر منشا و رئوس قوای بی شماری خواهند بود که در عرصه ی قیامت کلیه ی امور را اداره خواهند کرد.
موفق باشید. پورهادی