قرآن کریم (سوره الحاقه - آیات ۱ اتا ۳)
یکشنبه 3 فروردین 1404
بازدید: 19
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
الْحَاقَّةُ( ۱) مَا الْحَاقَّةُ ﴿٢﴾ وَمَا أَدْرَاكَ مَا الْحَاقَّةُ ﴿٣﴾
آن روز ثابت و حق است. (۱) آن روز ثابت و حق چیست؟ (۲) تو چه می دانی که آن روز ثابت و حق چیست؟ (۳)
قرآن کریم (سوره الحاقه - آیات ۱ اتا ۳)
شرح :
وقتی که یک خبر مورد بحث و تحقیق قرار می گیرد چند حالت می توان برای او لحاظ کرد :
الف) گاهی بحث از راست و دروغ بودن یک خبر است ، در این وضعیت قبل از هر اقدامی شخصیت گوینده مورد تحقیق واقع می شود که آیا صادق است و می توان به او اعتماد کرده صدق خبر را پذیرفت یا نه. با توجه به اینکه آورنده این خبر پیامبری است که قبل از مبعوث شدن به رسالت در میان قوم خود به راستگویی معروف بوده پس جای تردید در صحت آن وجود ندارد.
ب) گاهی خبر از وقوع و ایجاد یک پدیده است که آیا امکان ایجاد چنین امری وجود دارد یا خیر؟! در اینجا بایستی علاوه بر کسب اعتبار گوینده خبر دلائلی که اثبات کننده ی امکان ایجاد پدیده است را مورد تحقیق قرار که آیا یک حادثه ی طبیعی موضوع خبر واقع شده است یا کسی قصد ایجاد تحولی برای منظوری خاص دارد؟!
۱- اگر وقوع قیامت را ادامه ی روند طبیعی حیات بدانیم می توان صحت آن را با توجه به تحولات چند میلیون سال گذشته بر روی زمین پذیرفت که چگونه اقیانوسها و قطعات بزرگ خشکی بارها به هم پیوسته یا از هم جدا شده اند تا وضعیت فعلی حاصل شده و هر کدام از این تغییرات با چه حوادث عظیمی از قبیل زلزله ، طوفان و...همراه بوده که دانشمندان زمین شناسی از روی آثار به جا مانده از پیشینیان چه حیوان و چه انسان آنرا اثبات کرده اند.
۲- وقتی وقوع قیامت تحولی برای اثبات و تجلی قدرت خداست بایستی علاوه بر اعتماد به گوینده و بررسی تحولات طبیعی به نیرویی غیبی مافوق همه ی عوامل اندیشید که هم عقل دلائل بی شماری به وجود آن ارائه می دهد و هم فطرت بیدار آن را درون خود احساس می کند.
خداوند در این آیات شریفه ضمن اعلان این واقعه به عنوان یک خبر از زبان شخصی صادق به نام پیامبر آنرا تجلی قدرت خودش معرفی می کند که وسعت لایتناهی خلقت در آفاق و انفس همگی به وجود با عظمتش اعتراف داشته و تبعیت مطلق همه مخلوقات از نظم و اصول علمی که به وجود آورنده و اداره کننده ی آن هاست گواهی می دهند.
موفق باشید. پورهادی