قرآن کریم ( سوره قلم - آیات ۱۰ تا ۱۲)
شنبه 2 فروردین 1404
بازدید: 20
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
وَلَا تُطِعْ كُلَّ حَلَّافٍ مَهِينٍ ﴿١٠﴾ هَمَّازٍ مَشَّاءٍ بِنَمِيمٍ ﴿١١﴾ مَنَّاعٍ لِلْخَيْرِ مُعْتَدٍ أَثِيمٍ ﴿١٢﴾
و از هر سوگند خورده زبون و فرومایه فرمان مبر (۱۰) آنکه بسیار عیب جوست، و برای سخن چینی در رفت و آمد است (۱۱) به شدت بازدارنده از کار خیر و متجاوز و گنهکار است. (۱۲)
قرآن کریم ( سوره قلم - آیات ۱۰ تا ۱۲)
شرح :
به طور معمول در گفتگوی بین افراد هر یک از طرفین بر اساس شناخت قبلی به سخن دیگری اعتماد کرده و صحت آن را می پذیرد. در مواردی که موضوع پیچیده ای مطرح باشد با ارائه ی دلیل یا سند معتبر مخاطب قانع می گردد. اما بعضا ممکن است موضوعی در صحنه ای حادث شود که شاهدی وجود نداشته باشد یا به علت ضرورت امانت ارزشمند به صورت نقدی یا اشیای قیمتی رد و بدل شده ولیکن امکان ثبت نمودن کتبی فراهم نبوده است سپس در زمان استرداد ، به علت فوت تحویل گیرنده یا اختلافاتی تردید واقع شده باشد.!
در چنین مواقعی ضرورت ایجاب می کند که شخص مدعی برای اثبات صحت ادعا سوگند یاد کند. بر این اساس مشخص می گردد که " سوگند " از جایگاه عظیمی برخوردار بوده که در به کار بردن آن بایستی نهایت احتیاط را اعمال نمود.
جامعه ی مسلمین در طول تاریخ مذهب مورد هجوم فرهنگی و عقیدتی دشمنان واقع بوده که یکی از روشهای نفوذ بیگانگان برای ایجاد خلل در صفوف مسلمان ، مقدس نمایی بوده که به کار گرفتن سوگند برای جلب اعتماد کاربردی موثر داشته است لذا آیه ی شریفه در اعتماد به سوگند افراد تاکیدی شدیدالحن به کار گرفته است تا مسلمانان جایگاه سوگند را حفظ نموده و آن را برای هر موضوع کم ارزشی به کار نگیرند.
همچنین خدای متعال موارد کاربرد سوگند دروغ به عنوان یک ابزار بلکه سلاح در جنگ فرهنگی را گوشزد فرموده و آن را عامل بازدارنده مردم از کار خیر و باز کننده ی راه تجاوز به حقوق دیگران می داند که گناه محسوب می گردد.
موفق باشید. پورهادی