قرآن کریم (سوره ممتحنه - آیات ۱۰ و ۱۱)
پنج شنبه 30 اسفند 1403
بازدید: 19
بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا جَاءَكُمُ الْمُؤْمِنَاتُ مُهَاجِرَاتٍ فَامْتَحِنُوهُنَّ ۖ اللَّهُ أَعْلَمُ بِإِيمَانِهِنَّ ۖ فَإِنْ عَلِمْتُمُوهُنَّ مُؤْمِنَاتٍ فَلَا تَرْجِعُوهُنَّ إِلَى الْكُفَّارِ ۖ لَا هُنَّ حِلٌّ لَهُمْ وَلَا هُمْ يَحِلُّونَ لَهُنَّ ۖ وَآتُوهُمْ مَا أَنْفَقُوا ۚ وَلَا جُنَاحَ عَلَيْكُمْ أَنْ تَنْكِحُوهُنَّ إِذَا آتَيْتُمُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ ۚ وَلَا تُمْسِكُوا بِعِصَمِ الْكَوَافِرِ وَاسْأَلُوا مَا أَنْفَقْتُمْ وَلْيَسْأَلُوا مَا أَنْفَقُوا ۚ ذَٰلِكُمْ حُكْمُ اللَّهِ ۖ يَحْكُمُ بَيْنَكُمْ ۚ وَاللَّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٌ ﴿١٠﴾ وَإِنْ فَاتَكُمْ شَيْءٌ مِنْ أَزْوَاجِكُمْ إِلَى الْكُفَّارِ فَعَاقَبْتُمْ فَآتُوا الَّذِينَ ذَهَبَتْ أَزْوَاجُهُمْ مِثْلَ مَا أَنْفَقُوا ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِي أَنْتُمْ بِهِ مُؤْمِنُونَ ﴿١١﴾
ای مؤمنان! هنگامی که زنان با ایمان هجرت کنان به سوی شما می آیند، آنان را بیازمایید، البته خدا خود به ایمان آنان داناتر است. پس اگر آنان را با ایمان تشخیص دادید، آنان را به سوی کافران باز مگردانید، نه این زنان بر کافران حلال اند، و نه آن کافران بر این زنان حلال اند، و مهریه ای که همسران کافر به زنان مؤمن خود داده اند به آنان بپردازید، و بر شما گناهی نیست در صورتی که مهریه شان را به آنان بدهید، با آنان ازدواج کنید، و به عقد و پیوندهای زنان کافر پای بند نباشید و آنچه را شما هزینه کرده اید بخواهید، و آنان هم باید آنچه را هزینه کرده اند از شما درخواست کنند؛ این حکم خداست که میان شما حکم می کند، و خدا دانا و حکیم است. (۱۰) اگر برخی از همسران شما با پیوستن به کفار از دست شما رفتند و شما غنیمتی یافتید، پس به کسانی که همسرانشان از دست داده اند، معادل مهریه ای که داده اند از غنایم بپردازید، و از خدایی که به او ایمان دارید پروا کنید. (۱۱)
قرآن کریم (سوره ممتحنه - آیات ۱۰ و ۱۱)
شرح :
خدای متعال انسان را خلق و برای تربیت او دستوراتی مقرر فرمود. این دستورات برای تربیت انسان در دو بخش فردی و اجتماعی تنظیم شده است تا کامل کننده شخصیت او باشد. در بخش تربیت اجتماعی رعایت حقوق همنوعان شرط اساسی حضور در اجتماع میباشد که در این آیات شریفه مطرح شده است.
برای هر فردی دو نوع حقوق مادی و معنوی در نظر گرفته شده است که انتخاب دین از حقوق معنوی و سایر دستآوردهای زندگی از حقوق مادی است. ادای حقوق از واجبات بوده به طوری که اعطای اجر شهدا توسط خداوند نیز منوط به پرداخت حق الناس است.
یکی از مواردی که رعایت حقوق مادی و معنوی در آن با هم مطرح شده ، صحنه ی جنگ در صدر اسلام بوده که فرار زنان از جبهه ی کفر به ایمان و بلعکس صورت گرفته است.
ایمان آوردن زنان در شمار حقوق معنوی ایشان بوده که کفار حق جلوگیری از آن را نداشتند لذا بایستی از زنان فراری پناهنده به جبهه ی اسلام حمایت شود اما ، مهریه ی پرداخت شده توسط شوهران آنها از جمله حقوق مادی انها بوده که باید از طرف مسلمانان به شوهران پرداخت گردد هر چند کافر باشند.
متقابلا برای زنانی از مسلمانان که به جبهه کفار پیوستند حق انتخاب دین محفوظ بوده ولیکن مهریه پرداخت شده از طرف شوهر مسلمان بایستی از محل غنائم جنگ جبران گردد تا ضمن انجام وظیفه ی جهاد حقوق مادی مجاهدین نیز محفوظ بماند.
موفق باشید. پورهادی