قرآن کریم (سوره ممتحنه - آیه ۵)
پنج شنبه 30 اسفند 1403
بازدید: 19
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
رَبَّنَا لَا تَجْعَلْنَا فِتْنَةً لِلَّذِينَ كَفَرُوا وَاغْفِرْ لَنَا رَبَّنَا ۖ إِنَّكَ أَنْتَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ
پروردگارا! ما را وسیله آزمایش برای کافران قرار مده، و پروردگارا! ما را بیامرز که همانا تو توانای شکست ناپذیر و حکیمی.
قرآن کریم (سوره ممتحنه - آیه ۵)
شرح :
سنت خدای متعال برامتحان گذاشته شده است ولیکن این امتحان از نظر علت و کیفیت می تواند دارای وضعیت های کاملا متفاوت باشد :
۱- به علت گناه ارتکابی و جهت تزکیه به طوری که تنبیه محسوب می شود ؛ در این نوع امتحان ضمن تنبیه شدن مومنی یا شخص کافر هدایت می شود یا بر او اتمام حجت می گردد.
۲- مومنی ممتاز که خالصانه در راه خدا در حال جهاد است به عنوان مامور خدا برای کسب درجات عالیه و جهت ایجاد تحولی اساسی سایر بندگان در صحنه ی امتحان قرار می گیرد.
۳- خداوند در قرآن مجید مکررا به این مضمون فرموده است که ما هر که را بخواهیم هدایت می کنیم و برای ارتقاء درجات بندگان از فضل خود به ایشان عطا می کنیم که این حالت می تواند مد نظر آیه ی شریفه باشد یعنی لزومی ندارد که مومنی برای کسب مدارج ایمان موضوع امتحان کافر واقع گردد بلکه با اعطای معرفت از جانب خدا به توفیقات مورد نظر خواهد رسید.
لذا قرار گرفتن در میدان امتحان اساسا برای ایجاد معرفت در بندگان نسبت به نیات و افکار نهفته خویش است که اگر ظاهر نشود می تواند به عنوان یک خطر در در حالت نهفته و به صورت آتش زیر خاکستر باقیمانده ، و ناگهان با وقوع حادثه ای موجودیتش را بر باد دهد به همین دلیل خداوند بنابرحکمتش آنرا ظاهر ساخته تا بنده از باب توبه وارد شده مورد عفو پرودردگار قرار گیرد بنابراین هر کس متوجه وقوع امتحان شد بایستی به سرعت توبه و استغفار نموده تا هر چه زودتر مورد عفو و هدایت پروردگار قرار گرفته و از مرحله ی امتحان خلاص و به مقصد برسد.
این گونه تدبیرات از حکمت پروردگار بوده تا انسان را به جایگاه خلیفه ی الهی که مرتبه قرب اوست ارتقا بخشد و هیچ قدرتی قادر به تغییر سنت او نیست زیرا خداوند قدرت مطلق و شکست ناپذیر است.
موفق باشید. پورهادی