قرآن کریم (سوره مجادله - آیه ۱۰)
چهار شنبه 29 اسفند 1403
بازدید: 19
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
إِنَّمَا النَّجْوَىٰ مِنَ الشَّيْطَانِ لِيَحْزُنَ الَّذِينَ آمَنُوا وَلَيْسَ بِضَارِّهِمْ شَيْئًا إِلَّا بِإِذْنِ اللَّهِ ۚ وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ
جز این نیست که گفتگوی محرمانه از شیطان است تا مؤمنان را اندوهگین کند، ولی نمی تواند هیچ گزندی به آنان برساند مگر به فرمان خدا و مؤمنان فقط باید بر خدا توکل کنند.
قرآن کریم (سوره مجادله - آیه ۱۰)
شرح :
گفتگوی محرمانه می تواند در اشکال مختلف و با اهداف متفاوتی با نتایج مفید یا مضر صورت پذیرد که در آیات قرآن چند مورد از آنها بیان شده است. ازجمله موارد گفتگوهای محرمانه ای که مورد مذمت قرآن واقع شده " نجوا" است که در بین جمع و به صورت درگوشی صحبت کردن است.
اگر قرار باشد مکالماتی که بین دو یا چند نفر انجام می گیرد از دیگران مخفی بماند بایستی در نشستی جداگانه صورت پذیرد اما در مواردی که ملاحظه می شود چند نفر در جمع" نجوا" دارند یعنی " اینان می خواهند به دیگران بفهمانند ، ما صحبت مهمی داریم که شما شایستگی شنیدن آنرا ندارید"، لذا این گونه صحبت نمودن در جمع با چند هدف صورت می گیرد :
۱- نالایق دانستن دیگران که تحقیر محسوب شده و مورد مذمت قرآن است.
۲- ایجاد نگرانی از دیگر اهداف این افراد است تا بگویند شما از اخباری مهمی بی اطلاع هستید.
۳- طبقه بندی نمودن افراد به عنوان مهم و غیر مهم که حاصل آن ایجاد شان کاذب با هدف ریاست بر دیگران است.
۴- دسته بندی کردن افراد حاضر در جمع به نام دوست صمیمی و عادی یا محرم و نامحرم که نتیجه ی آن تفرقه خواهد بود.
به فرمایش قرآن کریم این گونه رفتار کردن علامت وسوسه های شیطان است تا صمیمت و یکدلی را تضعیف نموده وحدت مومنین را مضمحل و جمع را متفرق سازد. پروردگار عالم در اینگونه موارد مومنین را به توکل بر خدا سفارش فرموده است تا آرامش به دلهای ایشان وارد شده از این صحنه آزمایش که بر اساس حکمت خداوند برای شناخته شدن افراد قدرت طلب طراحی شده به سلامت عبور نماید.
زیرا خداوند پس از اتمام مهلت مقرر که فرصت توبه بوده خوی و خصلت های پنهان را با ایجاد صحنه هایی برملا میسازد تا مومن از غیر مومن و افراد خالص از ناخالص جدا گردند و این سنت لایغیر الهی بوده که برای اصلاح نیت و افکار درون بندگان اجرا می گردد.
موفق باشید. پورهادی