قرآن کریم (سوره مجادله - آیه ۹)
چهار شنبه 29 اسفند 1403
بازدید: 19
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا تَنَاجَيْتُمْ فَلَا تَتَنَاجَوْا بِالْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَمَعْصِيَتِ الرَّسُولِ وَتَنَاجَوْا بِالْبِرِّ وَالتَّقْوَىٰ ۖ وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِي إِلَيْهِ تُحْشَرُونَ ﴿٩﴾
ای اهل ایمان! هنگامی که محرمانه با یکدیگر گفتگو می کنید از روی گناه و دشمنی و سرپیچی از پیامبر با هم گفتگوی محرمانه نکنید، و بر پایه نیکی و تقوا گفتگوی محرمانه کنید، و از خدایی که به سوی او محشور می شوید، پروا کنید. (۹)
قرآن کریم (سوره مجادله - آیه ۹)
شرح :
پروردگار عالم ضمن اعلان حضور در همه ی صحنه ها و ناظر بودن بر گفتار و رفتار بندگان جهت بازدارنگی از گناه توطئه علیه پیامبر خدا مواردی که اقدام محرمانه را با لحاظ نمودن حضور خداوند می توان انجام داد ، به صورت کلی معرفی نموده تا امورات خیر با حفظ حدود الهی به دست مومنین انجام گردد.
امورات خیر را به صورت محرمانه انجام دادن دارای چند مزیت است :
۱- شان افراد خدمت گیرنده رعایت شده و احترام ایشان محفوظ خواهد ماند.
۲- از ایجاد غرور در نفس خدمت کنندگان جلوگیری می شود.
۳- معمولا هزینه امور خیر توسط افراد خیری تامین می شود که اگر شناخته شوند ممکن است به طرق مختلف توسط بدخواهان مورد بدگویی، شماتت، اعتراض واقع شده و از ادامه کار خیر منصرف گردند لذا محرمانه نگهداشتن خدمات به نیازمندان در قالب کار خیر ضرورت داشته و عمل خیر تداوم می یابد.
تجمیع شدن در محضر پروردگار هم مژده است و به دلایل زیر می تواند تهدید باشد .
الف ) دلایل مژده بودن تذکر خداوند در کار خیر موارد ذیل است:
۱- انجام کار خیر مستلزم تحمل زحمات شبانه روزی از قبیل اعتبار خود را جهت ارتباط با افراد خیر در میان گذاشتن برای جلب اعتماد ایشان است تا بتوانند با اطمینان خاطر قسمتی از ثروت خود را که دست آورد زحمات ایشان محسوب می شود در راه خیر انفاق کنند.
۲- خرید و توزیع مایحتاج و یا انجام هر نوع خدمتی ، نیازمند صرف وقت و تحمل خستگی بوده که معادل آن از رسیدگی به خانواده خود معذور خواهند بود.
۳- افراد خدمت گذار از طرف بدخواهان مورد انواع تهمت ها واقع می گردند که آنها را به سوء استفاده از امانات متهم می کنند تا کار خیر متوقف و از عزت ایشان ممانعت به عمل آید تا شاید بتوانند ضمن فرو نشاندن آتش حسادت خود افراد خدمت گیرنده را جهت استثمار هر چه بیشتر در محرومیت نگهدارند. بنابراین لازم است تا خداوند با مژده رسیدگی در روز محشر به این زحمات ایشان را در ادامه خدمات خیرخواهانه پایداری بخشد.
ب) علت تهدید بودن تذکر پروردگار نیز موارد ذیل است :
۱- همیشه افرادی فرصت وجود دارند که ضعفای جامعه را به استثمار کشیده ، آنان را با اندک دستمزی در جهت اهداف شرارت آمیز خود به کار می گیرند.
۲- اساسا علت ایجاد محرومیت در اجتماع عملکرد غلط گروهای قدرت طلب است که با به کار گرفتن انواع ترفندها ثروت مردم را ربوده و ایشان را به ضعف کشانده اند.
بنابراین فرصت طلبان وجود گرههای امداد خیرین که عامل تقویت و نجات ضعفا از دام استثمار بوده را به صلاح خود ندیده به بهانه های مختلف از فعالیت آنها ممانعت خواهند کرد. خبر محشور شدن در قیامت برای این افراد تهدید محسوب شده بلکه از رفتار ظالمانه منصرف و یا بر ایشان اتمام حجت گردد.
موفق باشید. پورهادی