قرآن کریم (سوره نجم - آیات ۱۰ و ۱۱)
یکشنبه 26 اسفند 1403
بازدید: 22
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
فَأَوْحَىٰ إِلَىٰ عَبْدِهِ مَا أَوْحَىٰ ﴿١٠﴾ مَا كَذَبَ الْفُؤَادُ مَا رَأَىٰ ﴿١١﴾
آن گاه به بنده اش آنچه را باید وحی می کرد، وحی کرد. (۱۰) آنچه را دل دید دروغ نگفت. (۱۱)
قرآن کریم (سوره نجم - آیات ۱۰ و ۱۱)
شرح :
پیامبر خدا به عنوان الگوی انسانها تا قیامت به نحوی توسط وحی آموزش دید و با عبادات خاص آنچنان در شرایط واقعی و سخت زندگی تربیت شد که وجود ایشان به گنجینه ای از علم الهی به میزان مورد نیاز بشریت تا قیامت تبدیل شده به طوری که هر کلمه از گفتار او رهنمودی از جانب خدا و هر فعل او مصداق آیه ای از قرآن بود که نحوه ی اجرای قوانین دین در زندگی واقعی انسان تا قیامت را نشان می دهد.
منظور از واژه ی "الْفُؤَادُ " آن نیروی ادراکه ی مرکزی انسان است که تمام قوای عقلی را تحت تاثیر قرار داده و میزان رشد عقلی فرد را تعیین می کند و برای سادگی فهم عموم از قدیم به نام " دل " شناخته شده است و هر گاه بخواهند پاکی ذاتی برای روح شخص را بیان کنند می گویند "دلش پاک است".
منظور از واژه " رَأَىٰ" درک کردن مفاهیم است که ذهن را به نور حقیقت روشن نموده سپس در قالب کلمات آن را به زبان جاری می سازد تا بتواند مفهوم درک شده را به دیگران انتقال داده امر تعلیم و تربیت محقق گردد.
بنابراین مفهوم استنباط شده از آیه ی شریفه چنین خواهد بود : روح پاک پیامبر با عبادات و ریاضت های تعلیمی توسط جبرئیل که از طرف خدا مقرر شده بود ، مفاهیمی را درک نمود که به لحاظ حقیقت بودن امکان هیچ گونه خطایی برای آن وجود ندارد. و این نحوه ی بیان نشان دهنده ی عصمت رسول خدا در حفظ امانت وحی برای ابلاغ رسالت است تا دستورالعملی مطمئن و خالی از هر گونه خطا برای آیندگان تدوین نماید.
موفق باشید. پورهادی