المَرءُ عَلی دینِ خَلیلِهِ فَلیَنظُرْ أحَدُکُم مَن یُخالِلُ
آدمى بر آیین دوست خود است؛ پس هر یک از شما مراقب باشد که با چه کسى دوستى مى‌کند

قرآن کریم ( سوره طور - آیات ۴۸ و ۴۹)
    
بازدید: 25
    

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
وَاصْبِرْ لِحُكْمِ رَبِّكَ فَإِنَّكَ بِأَعْيُنِنَا ۖ وَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ حِينَ تَقُومُ ﴿٤٨﴾ وَمِنَ اللَّيْلِ فَسَبِّحْهُ وَإِدْبَارَ النُّجُومِ ﴿٤٩﴾
و در برابر حکم پروردگارت شکیبایی کن که تو زیر نظر و مراقبت ما هستی، و هنگامی که برمی خیزی پروردگارت را همراه با سپاس و ستایش تسبیح گوی. (۴۸)  و پاره ای از شب و هنگام ناپدید شدن ستارگان  خدا را تسبیح گوی. (۴۹)

قرآن کریم ( سوره طور - آیات ۴۸ و ۴۹)


  شرح :
  الف) وَاصْبِرْ لِحُكْمِ رَبِّكَ : و در برابر حکم پروردگارت شکیبایی کن.
با توجه به واژه ی " رَبِّكَ " به معنای پروردگار یا پرورش دهنده ، چنین استنباط می گردد که دستوراتی که خداوند به پیامبرش ابلاغ نموده است اصول تربیتی بندگان بوده که برای حصول موفقیت در مرحله ی اجرا مستلزم تحمل مشقت در دراز مدت است لذا حضرت به شکیبایی سفارش شده که این صفت اجمالا به مفهوم" تلاش مستمر با شوق و رضایت تا حصول نتیجه" است زیرا :
۱- پرورش روح مستلزم آموختن علوم اخلاق است که متناسب با استعداد افراد صورت گرفته و به علت متفاوت بودن سطح ادراک هر شخص عمل تربیت در طول زمان انجام می شود.
۲- گاهی مشاهده می شود که ظهور و پرورش یک استعداد مشترک در افراد مختلف متفاوت بوده و برای هرکسی در سن و سال خاصی مقدور می گردد که مربی بایستی این نکته را لحاظ نموده در نتیجه گیری از زحماتش اعمال فشار یا عجله نکند. 
۳- از طرف دیگر پرورش اخلاق نیازمند به چشم پوشی از برخی لذت های دنیاست که مخالفت با نفس بوده وکاری طاقت فرساست لذا مستلزم درک ارزش معنوی تربیت بوده که با انجام بعضی اعمال دینی کنترل بر نفس ایجاد شده و در نتیجه پذیرش تربیت به مرور زمان تسهیل می گردد.


  ب) وَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ حِينَ تَقُومُ : و هنگامی که برمی خیزی پروردگارت را همراه با سپاس و ستایش تسبیح گوی.
با این اوصافی که برای اجرای برنامه تربیتی ذکر شد شخص مربی فرسوده شده و نیازمند به تقویت قوای روحی دارد به همین مناسبت برنامه ی عبادی خاصی از طرف پروردگار برای پیامبر به عنوان پیشتاز در تبلیغ و تربیت همچنین مصداق بارز این امر در نظر گرفته شده که متناسب با شرایط مکانی و زمانی به او ابلاغ و الگو برای مربیان آینده قرار می گیرد.


ج) وَمِنَ اللَّيْلِ فَسَبِّحْهُ وَإِدْبَارَ النُّجُومِ : و پاره ای از شب و هنگام ناپدید شدن ستارگان  خدا را تسبیح گوی.
  با توجه به نوع زندگی و تاثیری که هر عمل عبادی بر روح و شخصیت مومن دارد اعمالی خاص در اوقاتی در نظر گرفته شده که اجمالا تقدیم می گردد :
۱- عبادات که بصورت انواع ذکر یا نماز از طرف پروردگار تدوین شده دارای تاثیراتی خاص بر قوای روحی بوده که به عنوان " اسرار عبادت" شناخته شده و مورد تحقیق اهل معرفت است.
۲- اوقاتی خاصی از شبانه روز به دلیل فراغت یا شرایط نجومی دارای اثرات مفید و عمیق بر افکار و حالات انسان دارد که در کتب دینی نوع عمل و زمان انجام آن به تفصیل بیان شده است.

  موفق باشید. پورهادی



  نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید مدیر سایت در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.