قرآن کریم (سوره محمد - آیات ۴ و ۵)
یکشنبه 5 اسفند 1403
بازدید: 42
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
فَإِذَا لَقِيتُمُ الَّذِينَ كَفَرُوا فَضَرْبَ الرِّقَابِ حَتَّىٰ إِذَا أَثْخَنْتُمُوهُمْ فَشُدُّوا الْوَثَاقَ فَإِمَّا مَنًّا بَعْدُ وَإِمَّا فِدَاءً حَتَّىٰ تَضَعَ الْحَرْبُ أَوْزَارَهَا ۚ ذَٰلِكَ وَلَوْ يَشَاءُ اللَّهُ لَانْتَصَرَ مِنْهُمْ وَلَٰكِنْ لِيَبْلُوَ بَعْضَكُمْ بِبَعْضٍ ۗ وَالَّذِينَ قُتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَلَنْ يُضِلَّ أَعْمَالَهُمْ ﴿٤﴾ سَيَهْدِيهِمْ وَيُصْلِحُ بَالَهُمْ ﴿۵﴾
پس هنگامی که با کافران روبرو شدید، گردن هایشان را به شدت بزنید تا آن گاه که بسیاری از آنان را با سختی و غلظت از پای درآورید، در این هنگام آنان را محکم ببندید، یا بر آنان منت نهید ، یا از آنان فدیه و عوض بگیرید تا آنجا که جنگ بارهای سنگینش را بر زمین نهد. این چنین است؛ و اگر خدا می خواست از آنان انتقام می گرفت اما برخی از شما را به وسیله برخی دیگر بیازمایید، و کسانی که در راه خدا به شهادت رسیده اند، هرگز اعمالشان تباه نمیشود. (۴) آنان را به زودی هدایت می کند و حالشان را اصلاح می نماید؛ (۵)
قرآن کریم (سوره محمد - آیات ۴ و ۵)
شرح :
در جامعه ی انسانی افرادی با اعتقادهای مختلفی زندگی می کنند که هم دارای تضاد منافع و هم اشتراک منافع هستند. در جوامعی که رشد فرهنگی در سطح بالا ایجاد شده باشد منابع درآمد توسط تشکیلات حکومتی به نحوی مدیریت می گردد که منافع همه ی گروههای موجود در یک راستا هماهنگ گردد ولیکن بعضا افرادی پیدا می شوند که به حدود قانونی قانع نبوده و برای گسترش منافع دست به هر کاری می زنند که به ناچار سرانجام ایشان به جنگ و خون ریزی ختم می گردد.
قرآن برای چنین شرایطی اقداماتی را مرحله بندی نموده است که به طور اجمال بیان می گردد :
الف ) در برخورد با افراد جنگ طلب بایستی با شدت تمام رفتار نموده و آنان را به قتل رساند تا مومنین را ضعیف نشمرده و به کلی از فکر جنگ منصرف گردند.
ب) به طور معمول بعضی افراد در جنگ اسیر خواهند شد که برای ایشان دو وضعیت لحاظ شده است :
۱- محکم بستن آنها که همان زندان کردن است با هدف انتظار به عنوان فرصتی برای اصلاح و تغییر عقیده که شانس دیگری برای زندگی در جمع مومنین باشد.
۲- پرداخت خسارت جنگ تحت عنوان " فدیه"به تشکیلات حاکم و دریافت آزادی با حفظ عقیده که البته با شرط رعایت حقوق دیگران خواهد بود.
ج) ناچارا گروهی در جنگ کشته خواهند شد که برای ایشان دو حالت بیان شده است :
۱- رسیدگی به زندگی بازماندگان توسط تشکیلات حاکم ، تا وجود و زحمات ایشان هدر نرفته باشد.
۲- وعده خداوند برای جبران زحمات شهدا که هم شامل بهبودی وضعیت وارثین ایشان خواهد بود و هم جایگاهی عزتمند در آخرت که سرانجام مجاهدت در راه خداست.
د) نکته ی قابل تامل دیگری که در آیات شریفه آمده است مقرر شدن مبارزه به عنوان آزمایش الهی است تا برخی صفات انسانی لازمه ی بقای بشریت ، ظهور یابند که مختصرا بیان می گردند :
۱- حس تعهد که عامل شناخت وظیفه و ایجاد تشکل ها خواهد بود.
۲ - شجاعت که قدرت دفاع از موجودیت و حفظ دست آوردها است.
۳ - استقامت بر عقیده که توانایی ادامه فعالیت را به افراد میدهد.
۴ - اتحاد در حل مشکلات بزرگ اجتماع که زمینه ساز ظهور استعدادها و موفقیت جامعه می گردد.
۵ - درک و دفع خطراتی که موجودیت اجتماع مسلمین را مورد تهدید قرار می دهد.
موفق باشید. پورهادی