قرآن کریم ( سوره زخرف - آیات ۵۱ تا ۵۵)
یکشنبه 14 بهمن 1403
بازدید: 72
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
وَنَادَىٰ فِرْعَوْنُ فِي قَوْمِهِ قَالَ يَا قَوْمِ أَلَيْسَ لِي مُلْكُ مِصْرَ وَهَٰذِهِ الْأَنْهَارُ تَجْرِي مِنْ تَحْتِي ۖ أَفَلَا تُبْصِرُونَ ﴿٥١﴾ أَمْ أَنَا خَيْرٌ مِنْ هَٰذَا الَّذِي هُوَ مَهِينٌ وَلَا يَكَادُ يُبِينُ ﴿٥٢﴾ فَلَوْلَا أُلْقِيَ عَلَيْهِ أَسْوِرَةٌ مِنْ ذَهَبٍ أَوْ جَاءَ مَعَهُ الْمَلَائِكَةُ مُقْتَرِنِينَ ﴿٥٣﴾ فَاسْتَخَفَّ قَوْمَهُ فَأَطَاعُوهُ ۚ إِنَّهُمْ كَانُوا قَوْمًا فَاسِقِينَ ﴿٥٤﴾فَلَمَّا آسَفُونَا انْتَقَمْنَا مِنْهُمْ فَأَغْرَقْنَاهُمْ أَجْمَعِينَ ﴿٥٥﴾
و فرعون در میان قومش ندا داد: گفت: ای قوم من! آیا حکومت و پادشاهی مصر ویژه من نیست و این نهرها از زیر [کاخ های] من به فرمان من روان ؟! آیا نمی بینید؟(۵۱) مگر نه این است که من از این کسی که خوار و بی مقدار است و نمی تواند روشن و گویا سخن گوید، بهترم؟ (۵۲) پس چرا دستبندهای زرین و طلا بر او آویخته نشده است؟ یا چرا فرشتگانی همراه او نیامده اند؟ (۵۳) پس او قومش را خوار شمرد ، در نتیجه از او اطاعت کردند؛ زیرا آنان مردمی فاسق و نافرمان بودند. (۵۴) چون ما را به خشم آوردند از آنان انتقام گرفتیم، پس همه را غرق کردیم. (۵۵)
قرآن کریم ( سوره زخرف - آیات ۵۱ تا ۵۵)
شرح :
خدای متعال برای هدایت بندگانش زمینه سازی نموده سپس پیامبرش را با دلائل کافی جهت ابلاغ دعوت حق بسوی ایشان می فرستد همچنین قدرت فکری لازم برای درک این دعوت را به همگان عطا فرمود ولیکن افرادی که جاذبه های دنیا را انتخاب کرده اند و به بهانه های مختلف از قبول هدایت سرپیچی می کنند.
داستان برخورد فرعون با حضرت موسی یکی از مصادیق بهانه جویی اهل دنیاست که به طور اجمال تقدیم می گردد :
۱- پروردگار عالم نعمت های دنیا را وسیله رسیدن انسان به کمالات قرار داده است ولیکن افراد دنیا طلب آنها را نشانه ی لیاقت خود پنداشته و بر سایر مردم فخر فروشی می کنند.
۲- غرور باعث کوته فکری شده فرد را به دستآوردهای اندک خود محدود می کند و از شناخت فضائل دیگران بازمی دارد به همین دلیل فرعون نه تنها مردم فاقد تجملات را خوار می شمرد بلکه با فکر ضعیف خود برای پیامبر خدا بودن هم شرط تعیین کرده انتظار مشاهده ی زینت آلات یا حضور فرشتگان در کنار پیغمبر را داشت.
۳- افرادی که در صحنه حضور داشتند این نحوه استدلال فرعون را پذیرفته از قبول دعوت پیامبر خدا سر باز زدند و علت این رد دعوت بی اطلاعی نبود بلکه زندگی تجمل گرایانه فرعون را پسندیده بودند زیرا این افراد عموما از کاخ نشینان و هواداران او بودند که نشانه های پیامبری اعم از دلائل عقلی و معجزات را دیده بودند به همین دلیل خداوند آنها را غرق نمود.
علی رغم اینکه پروردگار بندگان را برای هدایت و درک سعادت خلق فرموده است باید دید چه عاملی را سبب عذاب ایشان می داند ؟
۱- نعمت خدا را دگرگون جلوه دادن و به جای شکر بر نعمت در جهت فریفتن و گمراهی دیگران استفاده کردن.
۲- خوار شمردن دیگران مخصوصا بندگان مومن از عوامل برانگیزنده ی خشم خدا همچنین علامت تکبر است در حالی که صفت کبریایی خاص خداست و خداوند چنین ادعایی را تحمل نمی کند.
موفق باشید. پورهادی