قرآن کریم ( سوره زمر - آیه ۷۵)
یکشنبه 30 دی 1403
بازدید: 93
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
وَتَرَى الْمَلَائِكَةَ حَافِّينَ مِنْ حَوْلِ الْعَرْشِ يُسَبِّحُونَ بِحَمْدِ رَبِّهِمْ ۖ وَقُضِيَ بَيْنَهُمْ بِالْحَقِّ وَقِيلَ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
و فرشتگان را می بینی که پیرامون عرش حلقه زده اند، پروردگارشان را همراه ستایش تسبیح می گویند، و در میان اهل محشر به حق داوری شود، و گویند: همه ستایش ها ویژه خداست که پروردگار جهانیان است.
قرآن کریم ( سوره زمر - آیه ۷۵)
شرح :
ظهور واقعه ی قیامت برای ایجاد تحولی اساسی در نظام خلقت است تا آخرین مرحله از برنامه ی تدوین شده توسط مدبر عالم به اجرا گذاشته شود.آیه ی شریفه ، گویای نحوه ی اجرای قسمتی از مرحله تجمیع مخلوقات برای مورد قضاوت قرار گرفتن همراه با بیان کیفیت عملکرد ماموران خدا در انجام ماموریت محوله است که در این خصوص توضیحاتی اجمالی تقدیم می گردد :
۱- عرش به معنی تخت سلطنت ، محل صدور فرمان به کارگزاران است که اشاره به ظهور قدرت خدا برای اجرای برنامه های مقدر شده توسط آن دسته از ملائکه را دارد که قوای مخصوص در بالاترین مرتبه از قدرت ، در اجرای فرمان خدا هستند.
۲- به طور معمول کیفیت عملکرد کارگزاران در امور بستگی به میزان اعتماد آنها نسبت به صادر کننده ی دستور دارد. وقتی ملائکه در حال تسبیح کردن فرمان خدا را اجرا می کنند یعنی کوچک ترین تردیدی در صحت فرمان خدا نداشته با اعتقاد بر اینکه اسما و صفات خدا منزه از سطح درک و بیان آنهاست ، فرمان را انجام می دهند که چنین حالتی بیان کننده ی حد اعلای اخلاص ایشان است در نتیجه فرمان صادر شده توسط خداوند بدون هیچ دگونه نقصی اجرا خواهد شد و این تهدیدی برای مردم است تا به عقوبت عمل خود به طور جدی توجه داشته باشند.
۳- مجریان فرمان خدا ضمن اعتماد کامل به صحت دستور او حین انجام فرمان حالت ستایش دارند که نشان دهنده ی شوق ایشان به انجام وظیفه ی محوله بوده زیرا حکمت خدا در این عمل که پرورش مخلوقات برای ورود به آخرین مراحل کمال باشد را درک می کنند به همین دلیل از واژه ی " رَبِّ " به معنی پرورش دهنده استفاده شده است.
۴- بر اساس حق قضاوت شدن ، بحثی مستقل و مفصل است که آرمان بشریت در عالم دنیا بوده اما فقط در قیامت توسط خدا اجرا می گردد زیرا اولا ملاک دقیق آن مشخص نبوده زیرا کسی نمی داند که حق هر فرد دریافت براساس استعداد ذاتی است یا تناسب پاداش با میزان تلاش یا مقداری ثابت از نعمت ها و منابع ثروت موجود در زمان خودش می باشد. ثانیا کسی در دنیا قدرت اجرای آن را ندارد به این دلیل که قدرت هر فرمانروایی به میزان امکانات موجود و اعتماد عاملین بستگی دارد که هر کدام در هزاران محدودیت گرفتار هستند. ثالثا مرحله ی عالم مادی تحت تاثیر هزاران قوای مادی و معنوی در حال تحول دائم بوده که امکان عملکردی موفق برای انسان فراهم نمی شود و هر لحظه نتایج زحمات انسان در معرض فنا قرار دارد.
بنابراین فقط قدرت مطلقه ی خداوند با علم کامل او به حقیقیت خلقت است که می تواند حق هر مخلوق را مشخص نموده و شرایط تحقق آن را فراهم نماید ، سپس فرصت کافی برای بهرمند شدن از پاداش کامل را برای او ایجاد نماید.
۵- منظور از الْحَمْدُ لِلَّهِ " سپاس" شوق و رضایت قوا از اجرای فرمان خداست که نشان دهنده ی اوج معرفت و پاکی ذاتی آنهاست که اجرای دقیق فرمان خدا را به دنبال خواهد داشت ؛ زیرا یقین دارند که اجرای عدالت خدا در جهت پرورش همه ی بندگان در هر دو عالم است که اعطای کمال به هر مخلوق بوده و هیچ کس از حق خویش محروم نخواهد ماند.
موفق باشید. پورهادی