قرآن کریم ( سوره زمر - آیات ۵۳ و ۵۴)
جمعه 28 دی 1403
بازدید: 90
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَىٰ أَنْفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ ۚ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا ۚ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ ﴿٥٣﴾ وَأَنِيبُوا إِلَىٰ رَبِّكُمْ وَأَسْلِمُوا لَهُ مِنْ قَبْلِ أَنْ يَأْتِيَكُمُ الْعَذَابُ ثُمَّ لَا تُنْصَرُونَ ﴿٥٤﴾
بگو: ای بندگان من که بر خود زیاده روی کردید! از رحمت خدا نومید نشوید، یقیناً خدا همه گناهان را می آمرزد؛ زیرا او بسیار آمرزنده و مهربان است؛ (۵۳) و به سوی پروردگارتان بازگردید و تسلیم او شوید، پیش از آنکه شما را عذاب آید آن گاه یاری نشوید. (۵۴)
قرآن کریم ( سوره زمر - آیات ۵۳ و ۵۴)
شرح :
نعمت های دنیا برای بهرمندی انسان خلق شده تا برای طی طریق معرفت به کار گرفته شوند. وجود هر فردی برای استفاده کردن از نعمت ها دارای ظرفیتی محدود است که بایستی در زمانی محدود به نام عمر در جهت رسیدن به درجات عالیه از معارف الهی آنرا مصرف نماید.
پرداختن به لذات دنیا فرصت گرانبهای رشد معنوی را هدر می دهد و انسان از رسیدن به اهداف مورد نظر که وظیفه ی او بوده باز می ماند به همین دلیل اینگونه بهروری " اسراف" محسوب می گردد.
کسی که به لذات دنیا عادت کرد از درک فضائل محروم مانده برای بهرمندی هرچه بیشتر حدود را شکسته به گناه آلوده می گردد و بدین ترتیب اسراف زمینه ساز انحراف از راه صحیح و ارتکاب به گناه خواهد شد.
پس از آلوده شدن به گناه عادت به گناه به وجود می آید که زشتی آن را در نظر انجام دهنده از بین برده دیگر به فکر ترک آن نیست. در مرحله ی بعد با انباشته شدن گناه شخص گنهکار خود را غرق شده ای می پندارد که استحقاق بخشش ندارد و همین تفکر نا امیدی از رحمت خداست و باعث ماندگاری او در انحراف و ارتکاب بیشتر به جنایات می شود ؛ لذا خداوند اسراف را گناه دانسته و مرتکبین را به توبه فراخوانده و از نا امیدی نهی می فرماید.
تاکید بر بخشندگی خدا به عنوان یک صف ذاتی امید به بخشش را در دل گنهکار به وجود آمده وانگیزه ی لازم برای بازگشت را ایجاد می نماید. ذکر " مهربانی" پروردگار بعد از بخشندگی او بیان کننده ی تضمین برای حفظ آبروی گنه کار است زیرا احساس شرم از گناه گذشته در پیشگاه خدا و شناخته شدن در بین مردم بدین صفت عامل آزار دائمی او خواهد بود که مهربانی پروردگار به صورت توجه خاص در محو نمودن گناهان و جبران خسارات گذشته مایه ی آرامش است و انجام توبه را برای گنهکاران آسان نموده و ایشان را پیش از رسیدن به موعد عقوبت نجات می دهد.
موفق باشید. پورهادی