قرآن کریم ( سوره ص - آیات ۴۱ الی ۴۳)
جمعه 14 دی 1403
بازدید: 102
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
وَاذْكُرْ عَبْدَنَا أَيُّوبَ إِذْ نَادَىٰ رَبَّهُ أَنِّي مَسَّنِيَ الشَّيْطَانُ بِنُصْبٍ وَعَذَابٍ ﴿٤١﴾ ارْكُضْ بِرِجْلِكَ ۖ هَٰذَا مُغْتَسَلٌ بَارِدٌ وَشَرَابٌ ﴿٤٢﴾ وَوَهَبْنَا لَهُ أَهْلَهُ وَمِثْلَهُمْ مَعَهُمْ رَحْمَةً مِنَّا وَذِكْرَىٰ لِأُولِي الْأَلْبَابِ ﴿٤٣﴾
و بنده ما ایوب را یاد کن، هنگامی که پروردگارش را ندا داد که شیطان مرا سرزنش و شماتت میکند.(۴۱) با پایت به زمین بکوب، این آبی است برای شسشتو، آبی سرد و آشامیدنی. (۴۲) و خانواده اش را و مانندشان را همراه با آنان به او بخشیدیم تا رحمتی از سوی ما و تذکری برای خردمندان باشد. (۴۳)
قرآن کریم ( سوره ص - آیات ۴۱ الی ۴۳)
شرح :
موجودی به نام شیطان یکی از مخلوقات خداست که در قلمرو قدرت لایزال الهی و تا روز قیامت اجازه ی فعالیت یافته است. این فعالیت ها بدون اذن خدا در هیچ موضوعی موثر نخواهد بود به همین دلیل خدای متعال بدون نگرانی آزادش گذاشته و به مومنین فرموده است " از وسواس های شیطان به من پناه ببرید".
دنیای موجود بر تحولات مادی بنا شده که دائما با حوادث مختلف دگرگون می گردد ولیکن این دگرگونی ها عامل توجه به علل آن بوده و موضوع تحقیق انسان برای اندیشیدن تا رسیدن به اسرار نهفته در آن هاست که همان علم خلقت باشد و در تمام مدت طی این مسیر پروردگار عالم بر عملکرد انسان ناظر بوده ومتناسب با تلاش و استغاثه ی او یاری کننده خواهد بود.
ماجرای حضرت ایوب یکی از مصادیق این حقیقت عظیم است که بیانگر اجرای حکمت پروردگار تحت نظر و اراده ی اوست. به طور خلاصه در روایات چنین آمده است ، شیطان در مهارت خود برای اغوای انسان اظهار قدرت کرد و خداوند در پاسخش فرمود مادامی که من نگهدار او هستم لغزشی نخواهد بود. شیطان حضرت ایوب را انتخاب کرده و با قدرت تمام بر زندگی او تاخت تا جائی که در حوادث مختلف اموال و فرزندان حتی سلامتی حضرت را مختل نمود ولیکن در هر حادثه ایشان به خدا پناهده می شد و پروردگار با القاء ایمان صبر لازم برای تحمل خسارات وارده را به حضرتش عطا نموده و سپس با فرمان الهی حوادث متوقف و نعمت های از دست رفته و با کیفیتی بهتر بازگشت داده شدند تا همگان در آینده به این حقیقت عظیم ایمان پیدا کنند که " عالم خلقت تجلی علم خداست که همه تحولاتش با اذن او صورت گرفته و خساراتش با اراده ی خدا جبران می گردد به شرطی که انسان در راستای وظیفه ی بندگی خدا حرکت نماید".
حالاتی از قبیل غم و انده واکنش طبیعی روح لطیف انسانی بوده که انگیزه واکنش او در مقابل حوادث است ولیکن با استغاثه به درگاه خدا چگونه عمل کردن در هر صحنه توسط خالق به عقل القا شده که هدایت کننده ی مومنین و راه نجات خواهد بود.
موفق باشید. پورهادی