قرآن کریم (سوره صافات - آیات ۱۰۲ الی ۱۰۶)
پنج شنبه 13 دی 1403
بازدید: 107
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
فَلَمَّا بَلَغَ مَعَهُ السَّعْيَ قَالَ يَا بُنَيَّ إِنِّي أَرَىٰ فِي الْمَنَامِ أَنِّي أَذْبَحُكَ فَانْظُرْ مَاذَا تَرَىٰ ۚ قَالَ يَا أَبَتِ افْعَلْ مَا تُؤْمَرُ ۖ سَتَجِدُنِي إِنْ شَاءَ اللَّهُ مِنَ الصَّابِرِينَ ﴿١٠٢﴾ فَلَمَّا أَسْلَمَا وَتَلَّهُ لِلْجَبِينِ ﴿١٠٣﴾ وَنَادَيْنَاهُ أَنْ يَا إِبْرَاهِيمُ ﴿١٠٤﴾ قَدْ صَدَّقْتَ الرُّؤْيَا ۚ إِنَّا كَذَٰلِكَ نَجْزِي الْمُحْسِنِينَ ﴿١٠٥﴾ إِنَّ هَٰذَا لَهُوَ الْبَلَاءُ الْمُبِينُ ﴿١٠٦﴾
هنگامی که با او به سعی رسید، گفت: پسرکم! همانا من در خواب میبینم که تو را ذبح میکنم، پس با تأمل بنگر رأی تو چیست؟ گفت: پدرم آنچه به آن مأمور شدهای انجام ده اگر خدا بخواهد مرا از شکیبایان خواهی یافت. (۱۰۲) پس هنگامی که آن دو تسلیم شدند و ابراهیم، جبین او را به زمین نهاد.(۱۰۳) و او را ندا دادیم کهای ابراهیم! (۱۰۴) خوابت را تحقق دادی. به راستی ما نیکوکاران را این گونه پاداش میدهیم. (۱۰۵) به یقین این همان آزمایش روشن بود. (۱۰۶)
قرآن کریم (سوره صافات - آیات ۱۰۲ الی ۱۰۶)
شرح :
خداوند راه هدایت را متناسب با ویژگی هر فرد گشود و میزان تکلیف را در حد طاقت او مقرر فرمود تا هر کسی با شناخت و اختیار کیفیت عملکرد خود را انتخاب نموده مراتب شایستگی را دریافت نماید.
داستان ذبح شدن فرزند ابراهیم (ع) حامل نکاتی آموزنده در کسب مدارج ایمان افراد است که بر اساس معرفت و اختیار در بندگی ایشان حاصل شده و به طور مختصر بیان می گردد:
۱- موضوع ذبح فرزند که امری غیر معمول و بسیار دشوار است از طریق خواب به حضرت ابلاغ می شود که در صورت تشخیص ایشان در عدم توانایی بر اجرا بتواند آن را به حساب رویا گذاشته و از انجام آن صرفنظر نماید.
۲- پس از تصمیم جناب ابراهیم برای اجرای خواسته پروردگار از باب احترام به اختیار فرزند به عنوان یک شخصیت اجتماعی و حفظ حقوق او تکلیف را به فرزند تحمیل نکرده و ایشان را در پذیرفتن قربانی شدن یا رد آن آزاد می گذارد.
۳- پس از پذیرفتن حکم خدا از طرف پدر و فرزند خداوند سنگینی تکلیف را با فرستادن گوسفند از دوش ایشان برمی دارد تا به بندگان بفهماند پروردگار عالم عمل قربانی را برای آزاد نمودن دل بندگان از وابستگی های فرسوده کننده دنیا قرار داده است و هیچ نفعی از این عمل به خدا نمی رسد.
۴- خداوند برای بندگانی که پذیرای تکالیف الهی باشند به صورت های مختلف زمینه ی اجرا را فراهم ساخته و مسیر حرکت به سمت کمالات انسانی را هموار می نماید که همسو شدن دل فرزند در قربانی شدن به دست پدر یکی از موارد اعجاز پروردگار است تا مکلف بتواند با اطمینان قلبی و آرامش خاطر به تکالیف خود عمل نماید و تشویقی برای آیندگان در انجام وظایف بندگی گردد.
موفق باشید. پورهادی