قرآن کریم ( سوره صافات - آیات ۷۵ الی ۷۷)
چهار شنبه 12 دی 1403
بازدید: 109
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
وَلَقَدْ نَادَانَا نُوحٌ فَلَنِعْمَ الْمُجِيبُونَ ﴿٧٥﴾ وَنَجَّيْنَاهُ وَأَهْلَهُ مِنَ الْكَرْبِ الْعَظِيمِ ﴿٧٦﴾ وَجَعَلْنَا ذُرِّيَّتَهُ هُمُ الْبَاقِينَ ﴿٧٧﴾
و نوح ما را ندا کرد پس ما به راستی نیکو اجابت کنندهای هستیم، (۷۵)و او و خاندانش را از آن اندوه بزرگ نجادت دادیم. (۷۶ ) و تنها ذریه او را باقی گذاشتیم، (۷۷ )
قرآن کریم ( سوره صافات - آیات ۷۵ الی ۷۷)
شرح :
انسان از ترکیب روح و جسم به وجود آمده که جسم او به طور معمول و تابع قوای غریزی مسیر طبیعی بقا را طی می کند. اما روح انسان از ترکیب قوایی با استعدادهای بی شمار به وجود آمده که بعضا شماری زیادی از آنها ناشناخته مانده و برای آن دسته هم که شناخته شده اند هنوز روش های تربیتی صحیح به کار گرفته نشده است به همین دلیل بشریت هنوز در پیچ و خم رذائل اخلاقی گرفتار مانده وعلی رغم بعثت انبیای الهی دوره های شکست را نسل اندر نسل تجربه می کند.
قوای درونی انسان در مواردی ظاهرا با هم تقابل دارند که اگر عملکرد آنها تحت نظارت و سلطه ی عقل واقع گردد منجر به کشف علوم در انواع موضوعات
و رشته های مستقل یا به هم پیوسته خواهد شد که حقیقت انسانی را شکوفا نموده زندگی سعادتمندی را برای او مهیا خواهد نمود. ولیکن انسان به علت پرداختن به لذات زود گذر دنیا قوای عقلی را معطل گذاشته و نه تنها خود را در کوره راهها سرگردان می کند بلکه زحمات نیاکان را بر باد داده و زمینه ی رشد آیندگان را نیز مختل می سازد که نمونه ای از این موارد در داستان حضرت نوح بیان شده است.
حضرت نوح در مدت نهصدو پنجاه سال پیامبری رنج و زحمت تبلیغ را همراه با اذیت و آزارهای مشرکین تحمل نمود تا زمانی که اثری از پیشرفت ندیده ، برای شکستن بن بست ایجاد شده در مسیر هدایت کار به مجازات عمومی به صورت سیلاب و طوفان کشیده شد که به فرموده ی آیه شریفه فقط فرزندان پیامبر نجات یافتند که بیانگر چند نکته ی عبرت انگیز است :
۱- آنان که باقی ماندند همه پیامبر زادگان بودند که پس مدتی هم اینان نیز به فساد و انحراف کشیده شدند.
۲- پسر حضرت نوح نیز از غرق شدگان بود یعنی حتی پیغمبرزادگان همم از تمایل به لذات حرام و خطر فاسد شدن در امان نیستند.
۳- خدای متعال اجابت کننده ی دعای مومنین است ولیکن با توجه به احتمال برگشت به گناه مردم که به علت وجود وسوسه های شیطان از بیرون و تمایل نفس اماره از درون صورت می گیرد ، لازم است تا مومنین در دعاهای خود از خداوند هدایت امت را طلب نمایند نه صرف نابودی گمراهان ؛ زیرا انسان برای رسیدن به کمال بر اساس روش آزمون و خطا که همان عمل به دستورات با لحاظ نمودن توبه باشد حرکت می کند. به همین دلیل پیامبر اسلام " رحمت اللعالمین " لقب گرفتند زیرا از نفرین گنه کاران امت خودداری نموده و برای هدایت ایشان دعا میفرمودند.
موفق باشید. پورهادی