قرآن کریم ( سوره صافات - آیات ۶۲ الی ۶۷)
چهار شنبه 12 دی 1403
بازدید: 108
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
أَذَٰلِكَ خَيْرٌ نُزُلًا أَمْ شَجَرَةُ الزَّقُّومِ ﴿٦٢﴾ إِنَّا جَعَلْنَاهَا فِتْنَةً لِلظَّالِمِينَ ﴿٦٣﴾إِنَّهَا شَجَرَةٌ تَخْرُجُ فِي أَصْلِ الْجَحِيمِ ﴿٦٤﴾طَلْعُهَا كَأَنَّهُ رُءُوسُ الشَّيَاطِينِ ﴿٦٥﴾ فَإِنَّهُمْ لَآكِلُونَ مِنْهَا فَمَالِئُونَ مِنْهَا الْبُطُونَ ﴿٦٦﴾ ثُمَّ إِنَّ لَهُمْ عَلَيْهَا لَشَوْبًا مِنْ حَمِيمٍ ﴿٦٧﴾
آیا این برای پذیرایی بهتر است یا درخت زقّوم؟ (۶۲)ما آن را برای ستمکاران مایه شکنجه و عذاب قرار دادهایم. (۶۳)آن درختی است که در قعر دوزخ میروید، (۶۴) شکوفههایش مانند سرهای شیاطین است. (۶۵) پس این منکران لجوج حتماً از آن میخورند و شکمها را از آن پر میکنند. (۶۶) آن گاه به ناچار روی آن مخلوطی از آب بسیار داغ و متعفّن برای آنان خواهد بود! (۶۷)
قرآن کریم ( سوره صافات - آیات ۶۲ الی ۶۷)
شرح :
قیامت لحظه ی وقوع تحولی عظیم و اساسی در عالم است که حیات انسان بر اساس قوانینی جدید ادامه خواهد یافت. واقعیت ها در این عالم صورتی متفاوت در درون خود نهفته دارند که حقیقت آنها هستند و در قیامت آشکار می گردند.
قرآن با بیان انواع دلائل و ارائه داستان ها به عنوان مصادیق سعی در شناساندن آن حقایق داشته تا انسان را در انتخاب عمل صحیح یاری بخشد. بعضی واقعیت ها آنچنان ظاهری جذاب و فریبنده دارند که درک و پذیرفتن حقیقت وحشتناک نهفته در آن بسیار مشکل است. قانون حاکم در عالم قیامت بر اساس حقیقت است که با اعمال قدرت مطلقه خداوند عزوجل اجرا می گردد.
بیان حالتهایی وحشتناک و تنفرانگیز از موجودات جهنمی جلوه هایی از حقیقت نهفته در انواع لذت های فریبنده دنیاست که انسانها برای بهرمندی چند روزه ی عمر از آنها به هر جنایتی دست می زدند. شدت عمل و لجاجت هر فرد در ارتکاب به جنایت باعث خسارت سنگین به مردم مظلوم و زجر بیشتر ایشان می شد که نتیجه ی آن ایجاد چنین صحنه هایی وحشتناک و زجرآور است.
چگونه کسی می تواند از درختی به نام زقوم با میوه ای زشت و تلخ تغذیه کند و آن قدر بخورد که از شدت تلخی به آبی داغ برای رفع عطش روی بیاورد؟! این توصیف با زبان استعاره بیانگر حقایقی هستند که اشاره به بعضی رفتار ستمکارانه در دنیا دارد :
۱- درخت نماد اعمالی هست که بنیان گزار رفتاری با نتایجی طولانی مدت در دنیاست که از خوب یا بد بودن آن در آینده افرادی بهرمند یا متضرر خواهند شد.
۲- زشتی این میوه ها و تشابه آنها با سر شیطان ، نتیجه آرایش فریبنده اعمال یا وعده دروغینی بوده که جلوه ای جذب برای فریب مردم ایجاد میکرده است ، به همین دلیل فرد گنه کار علی رغم مشاهده ی زشتی میوه به شدت به سمت آن تمایل نشان می دهد که این جاذبه ی قهری نتیجه ی همان جاذبه ی دروغینی هست که با دسیسه برای به دام انداختن مردم به کار بسته بود.
۳- تلخ کام شدن از خوردن میوه حاصل لذتی است که در دنیا از زجر دادن مردم نیازمند نصیب خود ساخته بودند.
۴- خوردن آب سوزان جهنم داغ نهاده بر دلهای ستمدیدگان است که آه جانسوز آنها را به آسمان بلند کرده و فریادرسی جز خدا برای آنها نبود.
بیان این جلوه های حقیقت نهفته در اعمال هشداری برای دلهای بیدار است تا پرهیز از لذت گناه را بر خود هموار نموده ، تحمل سختی مومن بودن را به جان خریدار گردند.
موفق باشید. پورهادی