قرآن کریم ( سوره صافات - آیات ۵۴ الی ۵۷)
سه شنبه 11 دی 1403
بازدید: 109
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
قَالَ هَلْ أَنْتُمْ مُطَّلِعُونَ ﴿٥٤﴾فَاطَّلَعَ فَرَآهُ فِي سَوَاءِ الْجَحِيمِ ﴿٥٥﴾قَالَ تَاللَّهِ إِنْ كِدْتَ لَتُرْدِينِ ﴿٥٦﴾ وَلَوْلَا نِعْمَةُ رَبِّي لَكُنْتُ مِنَ الْمُحْضَرِينَ ﴿٥٧﴾
میگوید: آیا شما آگاهی دارید؟! (۵۴) پس خود او به دوزخ سر میکشد و همنشینش را وسط دوزخ میبیند. (۵۵) میگوید: به خدا سوگند نزدیک بود، مرا به هلاکت بیندازی. (۵۶) و اگر توفیق و رحمت پروردگارم نبود، حتماً از احضارشدگان بودم. (۵۷)
قرآن کریم ( سوره صافات - آیات ۵۴ الی ۵۷)
شرح :
کتاب آسمانی قرآن مشتمل بر اخبار و دستوراتی هستند که با تذکرات و هشدارها انسان را آگاهی بخشیده و از طریق به کار بستن دستورات تربیتی و پرورش قوای عقلی بشریت را هدایت می نماید.
از جمله تذکرات قرآن که عامل بیداری بوده و افراد را نسبت به خطرات نهفته در مسیر آگاه می سازد خطر هم نشینی با دوستان منحرف است. بنا به دلایل زیر داشتن دوست یک نیاز طبیعی می باشد :
۱- انسان موجودی اجتماعی بوده و انتخاب دوست اولین پیوند و راه ورود به اجتماع است.
۲- همفکری و تبادل اطلاعات عامل درک تجربیات و آموخته های دیگران و بلعکس بوده که این تعامل در مرحله ابتدایی و به طور طبیعی با دوستان شکل گرفته سپس در مقیاس وسیع تر با اجتماع صورت می پذیرد.
۳- در اثر این همنشینی با دوستان ارتباط عاطفی برقرار شده و طرفین از یکدیگر تاثیر می پذیرند که می تواند نقطه ی عطفی در زندگی فرد به سمت موفقیت یا شکست و به عبارتی گمراهی یا هدایت گردد.
۴- برقراری ارتباط و تبادل افکار زمینه ساز همکاری برای جلب منافع یا برخوردار شدن از پشتیبانی دیگران در جهت ایجاد امنیت خاطر در مقابل خطرات احتمالی است که در اولین مرحله توسط دوستان انجام شده و در مراحل بعدی با کسب تجربه و انتخاب افراد مناسب اقدام به جایگزینی و اصلاح ارتباط می گردد.
این نیاز به ارتباط و همکاری گاهی چنان به اعتماد و ارتباط عاطفی استحکام می بخشد که تشخیص انحراف فکری در دوستان و جدا شدن از ایشان را مشکل می کند تا جائی که ممکن است اشخاصی مومن تحت تاثیر دوستان از مسیر دین خارج شده و متوجه آلودگی خود نگردند. در اینجاست که ارتباط خالصانه و صادقانه در راز و نیاز با پرودرگارایشان را مشمول نظر رحمت خدای متعال نموده و از خطر انحراف نجات پیدا می کنند.
درک نجات بخشی از این انحراف بزرگ که در پشت اعمالی به ظاهر صحیح نهفته است آنقدر مشکل و ظریف است که گاهی مومنین پس از مرگ متوجه آن می شوند که آیات شریفه نیز گویای همین نکته مهم است به همین دلیل " توفیق و رحمت پروردگار" نام گرفته است.
موفق باشید. پورهادی