قرآن کریم ( سوره صافات - آیات ۱۱ الی ۱۵)
سه شنبه 11 دی 1403
بازدید: 111
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
فَاسْتَفْتِهِمْ أَهُمْ أَشَدُّ خَلْقًا أَمْ مَنْ خَلَقْنَا ۚ إِنَّا خَلَقْنَاهُمْ مِنْ طِينٍ لَازِبٍ ﴿١١﴾بَلْ عَجِبْتَ وَيَسْخَرُونَ ﴿١٢﴾ وَإِذَا ذُكِّرُوا لَا يَذْكُرُونَ ﴿١٣﴾ وَإِذَا رَأَوْا آيَةً يَسْتَسْخِرُونَ ﴿١٤﴾ وَقَالُوا إِنْ هَٰذَا إِلَّا سِحْرٌ مُبِينٌ ﴿١٥﴾
پس از منکران معاد بپرس: آیا آفرینش آنان سخت تر و دشوارتر است یا آنچه آفریدهایم؟ ما آنان را از گِلی چسبنده آفریدهایم، (۱۱) بلکه تعجب میکنی و آنان مسخره میکنند، (۱۲) و هنگامی که به آنان تذکر، میدهند متذکّر نمیشوند؛ (۱۳) و چون معجزهای را میبینند به شدت مسخره میکنند. (۱۴) و میگویند: این جز جادویی آشکار نیست. (۱۵)
قرآن کریم ( سوره صافات - آیات ۱۱ الی ۱۵)
شرح :
بیان رفتار منکران معاد برای مومنان درس عبرت است زیرا با تامل در نحوه ی استدلال آنها و نوع واکنشی که به عنوان نتیجه گیری از خود نشان می دهند ، تعیین کننده ی رفتار مبلغین و عملکرد عموم مومنین در تعامل آینده با اجتماع خواهد بود که تقدیم می گردد :
۱- منکران معاد غیر معمول بودن احیای مردگان را بهانه قرار داده اند تا بگویند چنین امری امکان پذیر نیست ؛ اما خداوند ذهن ایشان را به خلقت اولیه ی آدم ارجاع می دهد که از گلی مرطوب و چسبنده صورت گرفت و بدین ترتیب به آنها یادآوری می فرماید که برانگیخته شدن از قبر در حالی که بدن پوسیده شده ، تکرار خلقت اول آدم به نوعی دیگر و در مقیاسی وسیع تر است بنابراین تازگی ندارد.
۲- عمل " تعجب کردن" نشانه ی توجه همراه با تفکر در یک موضوع بوده که می تواند زمینه ی هدایت قرار گیرد لذا پیامبر و مومنین که هدایت شدگان هستند در برخورد با آیات روشنگر و نپذیرفتن مخالفین حالت " تعجب" به آنها دست می دهد اما منکران که در مقابل دلائل قانع کننده ی خدای متعال در بن بست فکری واقع شده اند برای فرار از حقیقت به تمسخر متوسل می شوند.
۳- در زمانی که هنوز سطح علمی در بین عموم ارتقا نیافته بود در برخورد با پدیده های شگفت انگیز به علت بی اطلاعی از اصول علمی پدیده ی مذکور آن را " سحر آمیز " می خواندند.
منکران معاد که افرادی فرصت طلب بودند از جهل مردم استفاده کرده و به معجزات ارائه شده از طرف پیامبر " سحر و جادو " می گفتند تا ذهن مردم را منحرف نموده ، از تفکر در حقیقت باز دارند در حالی که معجزات " تحولاتی با اصول علمی مافوق سطح فکری معمول است که معرف حقیقتی عظیم و غیر قابل انکار هستند" لذا مخالفین درمانده آن را به عنوان یک پدیده ی مبهم و غیر قابل فهم مطرح می کردند تا کسی به آن توجه نکند. غافل از اینکه فطرت های پاک ، بیدار هستند و صحت آنرا درک کرده و پذیرا خواهند شد.
موفق باشید. پورهادی