قرآن کریم ( سوره سبا - آیه ۴)
دوشنبه 3 دی 1403
بازدید: 116
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
لِيَجْزِيَ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ ۚ أُولَٰئِكَ لَهُمْ مَغْفِرَةٌ وَرِزْقٌ كَرِيمٌ ﴿٤﴾
تا خدا کسانی را که ایمان آورده و کارهای شایسته انجام داده اند، پاداش دهد، اینانند که برای آنان آمرزشی و رزق نیکو و ارزشمندی خواهد بود. (۴)
قرآن کریم ( سوره سبا - آیه ۴)
شرح :
نعمت های موجود در عالم آفرینش در اختیار انسان قرار داده شده است اما هدف بهربرداری از آن تعیین کننده ی ارزش هر نعمت خواهد بود. قرآن بعضی نعمت ها را " رزق نیکو " نامیده و برای برخوردار شدن از این نوع رزق شرایطی قائل شده است که جای تامل دارد :
۱- الَّذِينَ آمَنُوا : کسانی که ایمان آوردند. همه ی موجودات زنده اعم از انسان و سایر جانداران ، از نعمت ها تغذیه کرده و بقا یافته اند ولی در قرآن از هیچ کدام آنها تجلیل نشده حتی انسانهایی که خارج از اطاعت خدای متعال ارتزاق دارند نیز در کنار حیوانات قرار داده شده اند. بنابراین ایمان به خدا داشتن اولین شرط کسب ارزش برای دریافت رزق نیکو است.
۲-وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ : داشتن عمل صالح شرط دیگر کسب ارزش است. عملی صالح محسوب می شود که اولا بر اساس اصول صحیح انجام گرفته و از هر نوع آلودگی و خطای اجرایی محفوظ مانده باشد. ثانیا با قصد قرب به خدا و برای خدمت به بندگان خدا صورت گرفته باشد.
خدای متعال به صاحبان این اعمال وعده ی مغفرت داده است یعنی ضمن چشم پوشی از خطاهای معمول انسانی آثار آن خطاها را نیز از روح شخص پاک نموده که هم باعث پاکی روح و در نتیجه کسب شایستگی لازم جهت دریافت پاداش می گردد. و هم زمینه ساز پیشرفت در ابعاد مختلف زندگی شده که به بیانی دیگر ، برکت نامیده می شود.
حال باید دید "رزق نیکو" چیست که پاداش خدا برای چنین اعمالی قرار گرفته است؟! " رزق نیکو"، به نعمت هایی گفته می شود که با روش صحیح مبنی بر اطاعت دستور خالق که رعایت احکام حلال و حرام باشد ، تحصیل شده و در جهت رضای خدا که طی مسیر کمال است صرف گردد. این چنین رزقی نزد خداوند دارای ارزشی خاص بوده که هم برای مومن دریافت کننده ی آن برکت دارد و هم دیگران به آن تبرک می جویند.
موفق باشید. پورهادی