موفقیت چیست؟ موفق کیست؟
دوشنبه 5 آذر 1403
بازدید: 153
موفقیت چیست؟ موفق کیست؟
خدای واحد کمال مطلق بوده و از غنای ذاتی خویش حظ کامل برده و از غیر بی نیاز است. فلاسفه در سراسر دنیا تعاریف مختلفی از خدا ارائه داده اند که هیچ کدام قادر به بیان کیفیت وجودی خالق عالم نیست.
فلاسفه ی اسلامی با استنباط از آیات قرآن و سخنان معصومین این گونه خدای متعال را تعریف نموده اند ، خدای سبحان که درک ذاتش خارج از توان مخلوق است " علم ، قدرت و حیات مطلق"است. والله عالم.
علم: خلقت هدفمند را باعث شده یعنی تمام موجودات ، از ذرات تشکیل دهنده ی وجودی آنها و عوامل زمینه ساز پیدایش گرفته تا برهم کنش هرکدام برای بقا یا کمال یافتن در مسیر حرکت به سمت اهداف تعیین شده همگی بر اساس اصول علمی ایجاد شده اند که از منبع علم لایزال الهی سرچشمه گرفته است.
قدرت : پشتیبانی برای اجرای تدابیر خالق در اجرای علم او است که به آن تجلی گفته می شود و هیچ مقاومتی در برابر او وجود ندارد.
حیات : جریان زندگی است که با القای نفخه ی الهی در هر موجودی حرکت و بقا را برای او امکان پذیر می نماید.
لازمه ی حظ خالق ، ایجاب می نماید که به طور دائم تجلی ذاتی داشته باشد لذا به خلقت در انواع و مراتب می پردازد. از جمله ی این مخلوقات که البته کامل ترین آنها هم هست همان انسان می باشد.
زیرا مستقیما از نفخه ی الهی سرچشمه گرفته و حامل اسما و صفات خداست که با طی کردن مراحلی ، تحت تربیت صحیح ارائه شده توسط انبیا و اولیای الهی این اسما و صفات در وی تجلی نموده به کمال مطلوب نائل می گردد.
طی مسیر کمال برای انسان هم واجب بوده هم نیاز ذاتی و مطلوب او قرار داده شده است به طوری که نمی تواند نسبت به آن بی تفاوت باشد بلکه با طی هر مرحله ای چنان احساس شعف و لذتی به او دست می دهد که چنین لذتی در هیچ کدام از نعمت های دنیا برای او حاصل نمی شود.
برای طی این مسیر بایستی عوامل مختلفی را تحت قوانین خاص هر موضوع به خدمت بگیرد تا تحول مورد نظر واقع شود که نتیجه ی این تحول ایجاد حالتی نفسانی بوده که آن را فضیلت انسانی می گویند و یک "موفقیت " محسوب می شود.
به کسی که با عزم راسخ برای کسب فضائل انسانی در مسیر کمال حرکت می کند هم فرد " موفق "گفته می شود که طبق این آیه ی شریفه نهایت آن مرتبه ای به نام نفس مطمئنه بوده و در قرآن کریم چنین بیان شده است " يَا أَيَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَئِنَّةُ : اى کسی که نفس مطمئنه به او عطا شده ".
این خطاب بیانگر رسیدن انسان به آخرین مرتبه ی لحاظ شده برای او در دنیا است. بنابراین خصوصیات مادی و ظاهری از قبیل نژاد ، زبان ، ثروت ، قدرت ، شهرت و تحصیلات و ...در مسیر کمال می تواند ابزار قرار گیرد ولیکن امتیاز محسوب نمی گردد.
طی این مسیر برای انسان وظیفه ای مادام العمر است تا لحظه ای که مرگ او فرا رسیده و از جانب خالق خویش این مژده ی رستگاری را دریافت نماید :
"ارْجِعِي إِلَى رَبِّكِ رَاضِيَةً مَرْضِيَّةً : خشنود و خداپسند به سوى پروردگارت بازگرد".
موفق باشید. پورهادی