قرآن کریم( سوره مومنون - آیات ۵۸ الی ۶۲)
شنبه 19 آبان 1403
بازدید: 24
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحيم
وَالَّذِينَ هُمْ بِآيَاتِ رَبِّهِمْ يُؤْمِنُونَ ﴿٥٨﴾ وَالَّذِينَ هُمْ بِرَبِّهِمْ لَا يُشْرِكُونَ ﴿٥٩﴾ وَالَّذِينَ يُؤْتُونَ مَا آتَوْا وَقُلُوبُهُمْ وَجِلَةٌ أَنَّهُمْ إِلَىٰ رَبِّهِمْ رَاجِعُونَ ﴿٦٠﴾ أُولَٰئِكَ يُسَارِعُونَ فِي الْخَيْرَاتِ وَهُمْ لَهَا سَابِقُونَ ﴿٦١﴾ وَلَا نُكَلِّفُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا ۖ وَلَدَيْنَا كِتَابٌ يَنْطِقُ بِالْحَقِّ ۚ وَهُمْ لَا يُظْلَمُونَ ﴿٦٢﴾
و آنان که به آیات پروردگارشان ایمان می آورند. (۵۸)
و آنان که به پروردگارشان شرک نمی ورزند. (۵۹) و آنان که آنچه را میپردازند، و در حالی که دل هایشان از اینکه به سوی پروردگارشان باز می گردند، ترسان است. (۶۰) اینانند که در کارهای خیر می شتابند، و در آن پیشی می گیرند. (۶۱) و هیچ کس را جز به اندازه گنجایش و توانش تکلیف نمی کنیم، و نزد ما کتابی است که به درستی و راستی سخن می گوید، و آنان مورد ستم قرار نمی گیرند. (۶۲)
قرآن کریم( سوره مومنون - آیات ۵۸ الی ۶۲)
شرح :
خدای متعال پس از دعوت بندگان به پذیرش دین وظایفی برای ایشان تعیین نموده است که متناسب با خصوصیات فردی و موقعیت اجتماعی مومن است و آن را تکلیف می نامد. تکالیف تعیین شده بر اساس قوانینی حقیقی و به منظور تامین اهدافی در جهت تربیت افراد و فراهم نمودن زمینه سعادت عموم مردم جامعه بوده که از منبع مطمئنی به نام لوح محفوظ اعلان شده است.
در این خصوص توضیحاتی به اختصار تقدیم می گردد :
الف ) وظایف مومنین شامل مراحلی از این قرار است :
۱- ایمان به خدا توام با پرهیز از شرک به صورت ادراک مفاهیمی بنام معارف دینی است که رشد دهنده ی عقول بوده و در افراد بینش لازم را برای انجام صحیح امورات زندگی و توان ادای رسالت انسانی نسبت به اجتماع ایجاد می نمایند و در مجموع می توان گفت فرد را برای زندگی فردی و قبول مسئولیت اجتماعی تربیت می کند.
از ویژگی های افراد تربیت شده در دین اسلام ترس از خدا در پنهان و آشکار است که تضمین کننده سلامت نفس و تائید شخصیت ایشان در انجام مسئولیت اجتماعی است.
۲- انجام اعمالی هستند که نیازهای مردم را با حفظ آداب و شئونات تامین نموده و هیچ گونه تاخیر یا کوتاهی در خدمت روا نمی دارند که قرآن آن را " سبقت در خیرات" می نامد.
ب) هر فردی به طور طبیعی دارای استعدادی خاص و مرتبه ای از توانایی است که تعیین کننده ی کیفیت زندگی شخصی و موقعیت اجتماعی او خواهد بود.
پروردگار متعال در تعیین حدود وظایف افراد این مهم را لحاظ فرموده تا ضمن آسان شدن و امکان پذیر بودن ادای تکالیف دینی نیاز مومنین در بهرمندی از زندگی طبیعی رعایت گردد.
ج) اصلاحی به نام " لوح محفوظ" بیانگر یکی از علوم خالق عالم است که هم علوم اداره ی امور و اخبار آینده را در خود دارد هم حفظ کننده ی اطلاعات و گزارش اعمال گذشته بندگان برای تعیین مقدرات در آینده و پاداش ایشان در روز قیامت خواهد بود.
برای این علم دو ویژگی بیان شده است :
۱- يَنْطِقُ : گویا بودن می تواند اشکال مختلفی داشته باشد مانند واضح بودن آثار که قابل درک برای همگان بوده ، اتمام کننده ی حجت در پذیرش هدایت خواهد.
همچنین قدرت ظاهر نمودن حقایق و یادآوری در ذهن افراد یا به هر شکلی که با نیاز و شرایط زمانی و مکانی تناسب داشته باشد.
۲- بِالْحَقِّ : حقیقت بودن این علم تضمین کننده ی صحت آن در تمام ابعاد است تا مردم بدانند که ضمن محفوظ مانند اطلاعات آنها از محو شدن کیفیت و میزان پاداش آنها نیز به طور عادلانه رعایت می گردد زیرا تجلی دهنده ی این علم خدای متعال است که قادر مطلق بوده و مجری حق می باشد.
موفق باشید. پورهادی