قرآن کریم( سوره مومنون - آیه ۴۴)
چهار شنبه 16 آبان 1403
بازدید: 12
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحيم
ثُمَّ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا تَتْرَىٰ ۖ كُلَّ مَا جَاءَ أُمَّةً رَسُولُهَا كَذَّبُوهُ ۚ فَأَتْبَعْنَا بَعْضَهُمْ بَعْضًا وَجَعَلْنَاهُمْ أَحَادِيثَ ۚ فَبُعْدًا لِقَوْمٍ لَا يُؤْمِنُونَ
آن گاه پیامبران را پی در پی فرستادیم؛ هر زمان برای امتی پیامبرش می آمد او را تکذیب می کردند، و ما این ها را به دنبال یکدیگر هلاک می کردیم و آنان را سرگذشت ها قرار دادیم؛ پس ملتی که ایمان نمی آورند از رحمت خدا دور باد.
قرآن کریم( سوره مومنون - آیه ۴۴)
شرح :
آیه ی شریفه حامل تذکراتی برای عموم مردم بوده که توجه به آنها یک ضرورت است :
۱- ثُمَّ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا تَتْرَىٰ : آن گاه پیامبران را پی در پی فرستادیم . فرستادن پیامبر به صورت بی وفقه بیانگر حداقل دو نکته است :
اولا تربیت و بعثت شخصیت هایی به نام پیامبر برای پروردگار متعال مشکل نبوده لذا هر رمان و به هر تعداد که لازم باشد برای هدایت بشریت می فرستد.
ثانیا اجتماعات بشری در همه ی زمان ها دارای پیامبر بودند تا عامل هدایت و رشد مردم شده و حجت بر همگان تمام گردد.
۲- ۖ كُلَّ مَا جَاءَ أُمَّةً رَسُولُهَا كَذَّبُوهُ : هر زمان برای امتی پیامبری می آمد او را تکذیب می کردند. تکذیب پیامبر در همه ی امت ها نشانه وجود مخالفین دین در همه زمان ها بوده که عامل ایجاد مبارزه بین حق و باطل می شود بنابراین مومنین همیشه بایستی آماده جهاد باشند تا سنت خداوند بر پیروزی حق از طریق جهاد اجرا گردد.
۳- وَجَعَلْنَاهُمْ أَحَادِيثَ ۚ : و آنان را سرگذشت ها قرار دادیم ؛ اشاره به ضرورت مطالعه ی تاریخ گذشتگان و بررسی علل شکست و نابودی ایشان دارد تا از تکرار آن جلوگیری به عمل آید.
۴- فَبُعْدًا لِقَوْمٍ لَا يُؤْمِنُونَ : پس ملتی که ایمان نمی آورند از رحمت خدا دور باد. در پایان همه ی تذکرات خداوند افراد سرکش را تهدید فرموده و بر این تهدید دو قید قرار داده است :
اولا "لِقَوْمٍ"که این واژه نشانه ی تهدید عمومی است یعنی به علت فراگیر شدن طغیان تهدید خدا لغو نشده بلکه همه را شامل خواهد شد.
ثانیا " لَا يُؤْمِنُونَ " علت مورد تهدید قرار گرفتن هر فرد یا ملتی " ایمان نیاوردن" آن هاست که دور و نزدیک یا نژاد و موقعیت اجتماعی در آن دخالت نداشته و بدون تعارف و چشم پوشی ، فرد بی ایمان مورد تهدید و تنبیه الهی واقع می گردد.
موفق باشید. پورهادی