قرآن کریم ( سوره انبیاء - آیات ۵۲ الی ۵۵)
شنبه 12 آبان 1403
بازدید: 20
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحيم
إِذْ قَالَ لِأَبِيهِ وَقَوْمِهِ مَا هَٰذِهِ التَّمَاثِيلُ الَّتِي أَنْتُمْ لَهَا عَاكِفُونَ ﴿٥٢﴾ قَالُوا وَجَدْنَا آبَاءَنَا لَهَا عَابِدِينَ ﴿٥٣﴾ قَالَ لَقَدْ كُنْتُمْ أَنْتُمْ وَآبَاؤُكُمْ فِي ضَلَالٍ مُبِينٍ ﴿٥٤﴾ قَالُوا أَجِئْتَنَا بِالْحَقِّ أَمْ أَنْتَ مِنَ اللَّاعِبِينَ ﴿٥٥﴾
زمانی را که به پدرش و قومش گفت: این مجسمه هایی که شما ملازم پرستش آنها شده اید، چیست؟ (۵۲) گفتند: پدرانمان را پرستش کنندگان آنها یافتیم (۵۳) گفت: به یقین شما و پدرانتان در گمراهی آشکاری هستید. (۵۴) گفتند: آیا حق را برای ما آورده ای یا شوخی می کنی؟! (۵۵)
قرآن کریم ( سوره انبیاء - آیات ۵۲ الی ۵۵)
شرح :
چگونگی دعوت حضرت ابراهیم از بزرگان قوم حاوی نکات آموزنده ای است که چند مورد از آنها را مورد بررسی قرار می دهیم.
الف) فرد دعوت کننده بایستی به صورت تحقیقی وارد شده اصول فکری و فرهنگی طرف مقابل را مورد پرسش قرار دهد زیرا :
۱-مخاطبین در این گونه برخورد احساس احترام نموده و در مقابل تحقیق کننده مقاومت نمی کنند.
۲- در روش برخورد تحقیقی میدان و فرصت ارائه ی دلائل برای بررسی منابع و بنیان های اعتقادات فراهم آمده و درک صحیح از موضوع حاصل می شود و مخاطبین میزان صحت اصول اعتقادی همچنین اشتباهات خود را بهتر درک می کنند.
۳- در بررسی تحقیقی دلائل برتری اعتقادات جدید توسط مبلغین به دعوت شدگان ارائه می شود تا حقیقت به صورت تدریجی و تحقیقی آشکارگردد و بدین ترتیب فکر افراد با فراغت و سهولت بیشتری قادر به درک و پذیرفتن آن خواهد بود.
۴- پس از ارائه ی دلائل عقلانی و اثبات حقیقت بایستی بر اعتقاد صحیح معرفی شده ایستادگی نموده و قاطعانه از آن دفاع نمود.
ب ) به طور معمول ایجاب می نماید که افراد مسن تر در هر موضوعی دارای تجربه و تشخیص بالاتری بوده و در نتیجه مرجع تحقیق برای جوانان قرار گیرند به همین دلیل پذیرفتن عقیده جدید و صحیحی که لغو کننده ی عقاید و بتبع تجربه گذشتگان باشد امری سنگین می نماید که مبلغین در هر موضوعی بایستی آن را مد نظر قرار دهند.
ولیکن آنچه مسلم است فرهنگ و اعتقادات به مرور زمان و تحت تاثیر عوامل مختلفی قابلیت تغییر دارد به طوری که دعوت شوندگان عقاید حقه را باور نداشته و جدی نگرفته حتی آن را شوخی و تمسخر می پندارند که چند مورد از عوامل این تغییرات تقدیم می گردد :
۱- علاقه ها و تمایلات مردم به موضوعات مختلف باعث وارد نمودن آنها تحت عنوان آداب و رسوم به عقاید شده ، اصول اعتقادی را تحت تاثیر فرهنگ مردمی قرار می دهند در حالی که اعتقادات دینی حقایقی ابلاغ شده از جانب خدا هستند که ثبات داشته و نبایستی دستخوش و تابع سلیقه ها قرار گیرد.
۲- حرص ورزیدن به منافع مادی موجود در بعضی موضوعات که از نظر دین منع گردیده است ، باعث ارائه ی انواع توجیهات شده و منفعت طلبان ، به بهانه های مختلف از اجرای حدود الهی صرف نظر کرده و در اعتقادات رخنه ایجاد می کنند.
۳- رقابت های سیاسی برای کسب قدرت و قرار گرفتن در راس حکومت ، عامل دیگری است که قدرت طلبان را به ساختن فرهنگ ها و اعتقادات مشابه وادار نموده که در بطن آنها قوانین محصور کننده برای پیروان گنجانده شده تا آنان را در اعتقادات غلط مقید سپس آنها را در میدان سیاست تحت تصرف و کنترل داشته باشند.
بنابراین لازم است که عموم مردم به این انحرافات تدریجی و نفوذ فرهنگی- دینی توجه نموده و در تشخیص و انتخاب اصول زندگی ، خود را محصور نبینند و راه تحقیق و شناخت حقایق را برای خود باز بدانند و روش صحیح را هر چند از افراد کم سن و سال یا خارج از قوم خویش پذیرا باشند.
موفق باشید. پورهادی