قرآن کریم( سوره انبیاء - آیه ۴۷)
پنج شنبه 10 آبان 1403
بازدید: 24
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحيم
وَنَضَعُ الْمَوَازِينَ الْقِسْطَ لِيَوْمِ الْقِيَامَةِ فَلَا تُظْلَمُ نَفْسٌ شَيْئًا ۖ وَإِنْ كَانَ مِثْقَالَ حَبَّةٍ مِنْ خَرْدَلٍ أَتَيْنَا بِهَا ۗ وَكَفَىٰ بِنَا حَاسِبِينَ
و ترازوهای عدالت را در روز قیامت می نهیم و به هیچ کس هیچ ستمی نمی شود؛ و اگر هم وزن دانه خردلی باشد آن را می آوریم، و کافی است که ما حسابگر باشیم.
قرآن کریم( سوره انبیاء - آیه ۴۷)
شرح :
موضوعی به نام عدالت از مباحث مطرح در جوامع انسانی در سراسر دنیاست که از یک طرف آرمان بشریت بوده و همگان مشتاق اجرای آن هستند به همین دلیل احزاب سیاسی با طرح این موضوع همچنین وعده به اجرای عدالت آن را دستاویز رسیدن به اهداف قدرت طلبانه ی خویش قرار داده اند.
از طرفی دیگر حقیقت عدالت و معیارهای آن در هاله ای از ابهام بوده و کسی تا به حال نتوانسته است تعریف جامعی از آن ارائه دهد تا چه برسد به اجرای آن.
بنابراین "عدالت" به صورت آرمان بشریت در آمده که جامعه ی انسانی ، به امید و شوق وصول به آن تمامی تلاش خود را در تربیت افراد و زمینه سازی برای اجرای این مهم به کار گرفته است.
از آیه ی شریفه و سایر روایات موجود در این خصوص چنین استنباط می گردد که عدالت فقط توسط خداوند قابل تحقق است که وعده ی اجرای آن به قیامت موکول شده است. اینکه چرا این مهم در دنیا قابل تحقق نیست دلائلی به اختصار تقدیم می شود :
۱- آیا عدالت به معنای تقسیم پول خزانه و سایر نعمت ها و امکانات به طور مساوی در بین مردم است، پس چه تفاوتی بین کارهای مهم تخصصی و غیر مهم وجود دارد؟
۲- آیا عدالت به معنای برخورداری از نعمت ها براساس استعداد ذاتی افراد است، در حالی که می دانیم دنیا به ذاته گنجایش ظهور استعداد ها و برآوردن نیازهای ذاتی آشکار و پنهان همه مردم را ندارد پس اجرای عدالت برمبنای استعداد ذاتی هر فرد چگونه خواهد بود؟
با توجه به این موارد به این نتیجه می رسیم که دنیا مرحله ی مقدماتی برای معرفی ارزش ها به انسان و درک آمادگی جهت حضور در می دانی به وسعت بی نهایت به نام قیامت است که قدرت کامله ی خدا ، فرصت به کمال رساندن استعدادهای ذاتی بشر و برآوردن نیازها بلکه پاداش دادن جهت بهرمندی از آنها تا سرحد رضایت کامل تا ابد را دارد و چنین کیفیتی فقط در حیطه ی قدرت خالق متعال است لذا به طور سربسته گفته شده است که " دنیا محل امتحان و آخرت روز پاداش با ضمانت عدالت پروردگار است".
موفق باشید. پورهادی