قرآن کریم ( سوره طه - آیه ۵)
پنج شنبه 5 مهر 1403
بازدید: 26
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحيم
الرَّحْمَٰنُ عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوَىٰ
رحمان بر تخت فرمانروایی و تدبیر امور آفرینش چیره و مسلّط است.
قرآن کریم ( سوره طه - آیه ۵)
شرح :
رحمان به مفهوم بخشندگی خدا برای عموم مخلوقات است که زمینه ی پیدایش آنها را ایجاد نموده سپس امکانات لازمه ی ادامه حیات را نیز برایشان فراهم فرموده است. به همین دلیل کافر اجازه ی بقا یافته و علی رغم مخالفت با خالق آفرینش از نعمت های موجود بهرمند می شود تا زمانی که طبق حکمت خداوند تاثیر وجودی خویش را در جهت برنامه و اهداف خلقت به اجرا گذاشته و نقش خود را به پایان رساند.
عرش در لغت به معنای تخت سلطنت است که فرمانروا بر آن استقرار یافته و برای اجرای برنامه های مورد نظر خود فرمان می دهد. با توجه به این اصل مهم که خداوند نه جسم است و نه هیچ مکانی گنجایش وجود بی نهایتش را دارد نتیجه می گیریم که منظور از به کار گرفتن این واژه در آیه ی شریفه بیان" مرحله ای از مراحل آفرینش است که اراده ی خالق عالم بر ظهور و اجرای مقدرات تعیین شده تعلق می گیرد که به منزله ی "دستور برای اجرای برنامه و اداره ی امور " است.
در مجموع از آیه ی شریفه این مفهوم استنباط می گردد که خداوند همه ی موجودات را که انسان های کافر نیز جزیی از آنها هستند ، آگاهانه و با اراده خلق فرموده است و آنها را در جهت اهداف تعیین شده که در راستای حکمتش قراردارند اداره و رهبری نموده و بر همه چیز و همه ی امور تسلط کامل دارد. به عبارت عامیانه چیزی از دست خدا در نرفته است و همه را در کنترل خود دارد.
موفق باشید. پورهادی