قرآن کریم ( سوره هود - آیه ۳۱)
یکشنبه 24 تیر 1403
بازدید: 143
بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحيم
وَلَا أَقُولُ لَكُمْ عِنْدِي خَزَائِنُ اللَّهِ وَلَا أَعْلَمُ الْغَيْبَ وَلَا أَقُولُ إِنِّي مَلَكٌ وَلَا أَقُولُ لِلَّذِينَ تَزْدَرِي أَعْيُنُكُمْ لَنْ يُؤْتِيَهُمُ اللَّهُ خَيْرًا ۖ اللَّهُ أَعْلَمُ بِمَا فِي أَنْفُسِهِمْ ۖ إِنِّي إِذًا لَمِنَ الظَّالِمِينَ
و من به شما نمی گویم که گنجینه های خدا نزد من است و ادعا نمیکنم که غیب هم می دانم، و نمی گویم که من فرشته ام و درباره آنان که چشمانتان فرومایه و خوارشان می نگرد، نمی گویم که خدا هرگز خیری به آنان نخواهد داد؛ خدا به آنچه در دل آنان است آگاه تر است؛ اگر چنین گویم از ستمکاران خواهم بود.
قرآن کریم ( سوره هود - آیه ۳۱)
شرح :
در زمان هر پیغمبری همیشه صاحبان قدرت و ثروت وجود داشته اند که قبول دعوت به دین خدا را خطری برای موقعیت خود تصور می کردند. در برخورد با این افراد ، رسول خدا حقایقی را که اصول خلقت بوده و به عنوان سنت خدا از آن یاد می شود متذکر گردیده اند تا نگرانی های کاذب را در طبقات مختلف جامعه برطرف نموده و دلهای ایشان را نسبت به یکدیگر مهربان و متحد سازد. در این راستا قرآن کریم دلایلی را ارائه فرموده است که اجمالا تقدیم می گردد :
۱- نفی تسلط بر گنجینه های خدا توسط پیامبر برای توجه دادن افراد به اصول هدایت است که همان تربیت شدن انسان در رشد ارزش های انسانی که کسب فضائل می باشد ؛ بدین ترتیب ذهن افراد ثروتمند را به سوی معنویات سوق داده تا محور اشتراک عموم مردم برای تشکیل جامعه اسلامی قرار گیرد.
۲- انکار فرشته بودن پبغمبر اشاره به این واقعیت دارد که موضوع "پذیرش دین و هدایت شدن" برای عموم انسان هاست بنابراین شخص پیامبر و سایر مردم ، همگی بنده خدا و موظف به اطاعت او هستند در نتیجه قابل اجرا بودن قوانین برای جامعه ی انسانی را امکان پذیر دانسته و هر گونه توقعی برای لحاظ نمودن موقعیت استثنایی برای گروه یا فردی خاص را برطرف می فرماید.
۳- خوار نشمردن مردم ضعیف با لحاظ نمودن استعدادهای نهفته ایشان برای کسب پیشرفت در آینده از جمله تذکرات مهمی هستند که مورد تاکید قرار گرفته تا غرور قدرتمندان را شکسته آنان را به تحولات آینده ای که ممکن است جایگاه افراد را در جامعه عوض کند متوجه نموده و ایشان را وادار نماید تا حقوق ضعفا را رعایت نموده و به آنها احترام بگزارند.
۴- نفی صفت "ستمکاری" به معنی رعایت" عدالت " به عنوان یک اصل اساسی در دین خداست که از آرمان های جامعه ی بشری در همه زمان ها می باشد.
موفق باشید. پورهادی