قرآن کریم( سوره یونس - آیه ۳۶)
شنبه 23 تیر 1403
بازدید: 124
بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحيم
وَمَا يَتَّبِعُ أَكْثَرُهُمْ إِلَّا ظَنًّا ۚ إِنَّ الظَّنَّ لَا يُغْنِي مِنَ الْحَقِّ شَيْئًا ۚ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ بِمَا يَفْعَلُونَ
و بیشتر آنان جز از گمان و ظن پیروی نمیکنند، یقیناً گمان و ظن به هیچ وجه انسان را از حق بی نیاز نمی کند، مسلماً خدا به آنچه انجام می دهند، داناست.
قرآن کریم( سوره یونس - آیه ۳۶)
شرح :
آنچه در دانشگاه های سراسر دنیا به عنوان " علم روانشناسی" تدریس می شود بیانگر این واقعیت است که اولا موضوع روح و عالم غیب به عنوان حقیقتی در بطن واقعیت موجود ، شناخته شده و همه آن را پذیرفته اند. ثانیا انسان آگاهانه یا ناآگاهانه ، از عوامل معنوی تاثیرپذیر است لذا بایستی آن عوامل و نحوه ی تاثیر گذاری آنها را بر رفتار انسان شناخته تا بتوان انسان را در جهت اهداف مورد نظر تربیت و به کار گرفت.
از جمله حالات ایجاد شده در روح انسان حالت " ظن و گمان"است . فرد با شنیدن خبری یا دیدن صحنه ای از رفتار دیگران در حادثه یا برخوردهای روزمره ، تصوراتی در ذهنش شکل گرفته و سپس آن را در تصمیات خود دخالت می دهد تا آنجا که ممکن است این گمان را نسبت به وجود خالق و مقدارات او سرایت داده و در انتخاب معبود ونحوه ی پرستش او نیز تاثیر دهد ؛ در حالی که بسیاری از این تصورات حقیقت نداشته و صرفا یک ذهنیت است که از عدم آگاهی او نسبت به عوامل پنهان و آشکار ، ایجاد شده است و در صورتی که اشخاص برای حضور در اجتماعات و مسئولیت ها به طور خاص از آموزش و تربیت لازم برخوردار نشده باشند ، دست به اقداماتی می زنند که ممکن است برای آنها یک عمر گرفتاری ایجاد کرده و سالها زحمات ایشان را بر باد دهد.
لذا خداوند برای آگاه نمودن عموم مردم از چنین خطر بزرگی در آیات مختلفی به صورت مستقیم یا مرتبط با سایر موضوعات ، آن را مورد توجه قرار داده و افراد را به پرهیز از " ظن و گمان" توصیه می فرماید.
موفق باشید. پورهادی