قرآن کریم ( سوره یونس - آیات ۵ و ۶)
پنج شنبه 21 تیر 1403
بازدید: 120
بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحيم
هُوَ الَّذِي جَعَلَ الشَّمْسَ ضِيَاءً وَالْقَمَرَ نُورًا وَقَدَّرَهُ مَنَازِلَ لِتَعْلَمُوا عَدَدَ السِّنِينَ وَالْحِسَابَ ۚ مَا خَلَقَ اللَّهُ ذَٰلِكَ إِلَّا بِالْحَقِّ ۚ يُفَصِّلُ الْآيَاتِ لِقَوْمٍ يَعْلَمُونَ ﴿٥﴾ إِنَّ فِي اخْتِلَافِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ وَمَا خَلَقَ اللَّهُ فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ لَآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَّقُونَ ﴿٦﴾
اوست که خورشید را فروزان و ماه را تابان قرار داد و برای ماه منازلی مقدّر ساخت تا شمار سال و حساب را بدانید. خدا آنها را جز به درستی و راستی نیافریده؛ او نشانه ها را برای گروهی که دانایند بیان می کند.(۵)به یقین در رفت و آمد شب و روز و آنچه را خدا در آسمان ها و زمین پدید آورد، برای گروهی که همواره تقوا پیشه اند، نشانه هایی ست. (۶)
قرآن کریم ( سوره یونس - آیات ۵ و ۶)
شرح :
پروردگار عالم انسان را برای رسیدن به عالی ترین مرتبه خلق نمود که لازمه ی آن درک علوم و کسب تقوای الهی است . خداوند برای رساندن انسان به جایگاه مورد نظر مراحلی را تعیین نموده و نشانه هایی روشن در مسیر او قرار می دهد.
در این آیه ی شریفه چند مورد از این نشانه ها بیان شده است که تقدیم می گردد :
۱- گردش افلاک که بیانگر وسعت و عظمت خلقت در بلندترین درجه از محاسبات و مراتب علوم دنیوی بوده که نشانه ای از علم خداست.
۲- خورشید و ماه با گردشی منظم که ایجاد کننده ی شب و روز همچنین فصول مختلف بوده تا انسان بتوانند زندگی خود را در امور مختلف برنامه ریزی نماید.
۳- قدرتی که این امور را در کمال نظم و راستی و سلامت تدبیر می نماید درعرف دینی " حق یا حقیقت" نامیده شده است.
۴- درک این حقیقت برای کسانی امکان پذیر خواهد بود که اولا اهل تفکر و طالب علم باشند که اصطلاحا به ایشان " دانایان"، گفته می شود. ثانیا آن دسته از دانایانی قادر به درک این حقیقت خواهند شد که از هر گونه هوس و قدرت طلبی محفوظ مانده و متواضعانه خواستار علوم خلقت با هدف بکار گیری در خدمت بندگان آن هم بر اساس دستورات خداوند می باشند به همین دلیل به ایشان" اهل تقوا"، گفته می شود.
اینان لایق دریافت علوم و معارف الهی بوده که خداوند ایشان را به طور خاص مورد توجه قرار داده و از منبع لایزال خویش بهرمند خواهد ساخت.
موفق باشید. پورهادی