قرآن کریم ( سوره انفال-آیه ۴۱)
شنبه 15 اردیبهشت 1403
بازدید: 173
بِنام خداوند بخشنده مهربان
وَاعْلَمُوا أَنَّمَا غَنِمْتُمْ مِنْ شَيْءٍ فَأَنَّ لِلَّهِ خُمُسَهُ وَلِلرَّسُولِ وَلِذِي الْقُرْبَىٰ وَالْيَتَامَىٰ وَالْمَسَاكِينِ وَابْنِ السَّبِيلِ إِنْ كُنْتُمْ آمَنْتُمْ بِاللَّهِ وَمَا أَنْزَلْنَا عَلَىٰ عَبْدِنَا يَوْمَ الْفُرْقَانِ يَوْمَ الْتَقَى الْجَمْعَانِ ۗ وَاللَّهُ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
و بدانید هر چیزی را که به عنوان غنیمت و فایده به دست آوردید یک پنجم آن برای خدا و رسول خدا (صلی الله علیه وآله)و خویشان پیامبر، و یتیمان و مسکینان و در راه ماندگان است، اگر به خدا و آنچه بر بنده اش روز جدا کننده حق از باطل، روز رویارویی دو گروه نازل کردیم، ایمان آورده اید ؛ و خدا بر هرکاری تواناست.
قرآن کریم ( سوره انفال-آیه ۴۱)
شرح :
بدیهی است که آیه ی شریفه در خصوص ابلاغ وجوب پرداخت خمس و موارد مصرف یا کاربرد آن است. با توجه ضرورت تشکیل دولت برای اداره ی امور عمومی جامعه لزوم داشتن منابع مالی کاملا واضح است که دریافت خمس یکی از آن هاست.
در اجرای این امر مهم نکاتی مهم و ظریف وجود دارد که به طور مختصر بیان می گردد :
۱- خمس بایستی از فایده ی مال یعنی پس اندازی باشد که پس از تهیه ی ضروریات زندگی باقیمانده و یکسال بدون استفاده مانده باشد. مسلما پرداخت یک پنجم از چنین مالی برای صاحب آن مشکل ساز نخواهد بود.
۲- این مال در اختیار پیامبر یا جانشین او قرار می گیرد که اولا امین بوده و هیچ گونه خیانتی در آن اعمال نخواهد کرد. ثانیا موارد مصرف آن از طرف خداوند مشخص شده است یعنی یتیمان ، درماندگان ، مسافرین در راه مانده ای که قادر به تامین هزینه ی بازگشت به منزل خود نیستند و شخص پیامبر همراه با خویشان که عمر خویش را صرف انتشار و تبلیغ دین می نمایند.
۳- نوع کاربرد و مصرف خمس نشان می دهد که حاکم در کشور اسلامی بایستی اولا از خاندان عصمت باشد تا امین در مال و آبروی مردم باشد. ثانیا حاکم اسلامی موظف است بر وضعیت جامعه نظارت دقیق و دائم داشته باشد تا بتواند نیازمندان شناسایی سپس تحت سرپرستی و حمایت خود قرار دهد. ثالثا خدمتگزاران به نظام اسلامی را از نظر مالی پشتیبانی نماید تا برای تامین نیازهای مادی خود از رسیدگی به امور نیازمندان غافل نگردند.
موفق باشید. پورهادی