قرآن کریم ( سوره انعام - آیه ۱۲۳)
دوشنبه 27 فروردین 1403
بازدید: 197
بِنام خداوند بخشنده مهربان
وَكَذَٰلِكَ جَعَلْنَا فِي كُلِّ قَرْيَةٍ أَكَابِرَ مُجْرِمِيهَا لِيَمْكُرُوا فِيهَا ۖ وَمَا يَمْكُرُونَ إِلَّا بِأَنْفُسِهِمْ وَمَا يَشْعُرُونَ.
و این گونه در هر آبادی و شهری رؤسا و سردمداران گنهکاری قرار دادیم تا در آن نیرنگ زنند، ولی جز به خودشان نیرنگ نمی زنند و درک نمی کنند.
قرآن کریم ( سوره انعام - آیه ۱۲۳)
شرح :
در علم فلسفه اصلی داریم به نام تقابلها که وجودات ظاهرا مخالفی را که نقطه ی مقابل یکدیگر هستند در چهار حالت معرفی نموده و ضرورت چنین حالتی را برای اثبات ارزشها بیان می نماید.
یکی از این اصول "ضدیین " است؛ در این این اصل دو موجود ضد هم وجود دارند که یکی بر ضد یکی بوده ولیکن هر دو می توانند باهم حضور داشته و حتی ترکیب شوند که حضور هر کدام جلوه دهنده ی دیگری بوده و در صورت ترکیب نیز نتیجه ی جالبی خواهند داشت به عنوان مثال :
۱- سیاه و سفید که در کنار یکدیگر جلوه ی بیشتری دارند تا به تنهایی و از ترکیب آنها می توان انواع تصاویر زیبا در نقاشی " سیاه قلم " ایجاد نمود.
۲- ترشی و شیرینی که در مقابل هم بوده و از ترکیب آنها شربتی با طعم مطلوب حاصل می شود. در این آیه ی شریفه خداوند گنهکارانی نیرنگ باز را در مقابل مومنین هر شهر و دیار قرار داده تا تفاوت آنها و تاثیر وجود هر کدام برای عموم مردم آشکار شده طالبین راه حق با شناخت بیشتری پذیرای دستورات پروردگار گردند. همچنان که در ضرب المثل گفته اند :" قدر عافیت کسی داند که به مصیبتی گرفتار آید".
عملکرد مخرب طاغیان معنی ضرر و زیان گناه را آشکار می کند و نیرنگ آنها عامل برانگیخته شدن قوای عقلانی بوده که با به کار گرفته شدن این تجربیات همراه با درایت حاصله پیشرفت هایی همه جانبه را برای جامعه ی مسلمین به دنبال خواهد داشت.
موفق باشید. پورهادی