المَرءُ عَلی دینِ خَلیلِهِ فَلیَنظُرْ أحَدُکُم مَن یُخالِلُ
آدمى بر آیین دوست خود است؛ پس هر یک از شما مراقب باشد که با چه کسى دوستى مى‌کند

قرآن کریم ( سوره مائده - آیه ۸۹)
    
بازدید: 237
    

بِنام خداوند بخشنده مهربان
لَا يُؤَاخِذُكُمُ اللَّهُ بِاللَّغْوِ فِي أَيْمَانِكُمْ وَلَٰكِنْ يُؤَاخِذُكُمْ بِمَا عَقَّدْتُمُ الْأَيْمَانَ ۖ فَكَفَّارَتُهُ إِطْعَامُ عَشَرَةِ مَسَاكِينَ مِنْ أَوْسَطِ مَا تُطْعِمُونَ أَهْلِيكُمْ أَوْ كِسْوَتُهُمْ أَوْ تَحْرِيرُ رَقَبَةٍ ۖ فَمَنْ لَمْ يَجِدْ فَصِيَامُ ثَلَاثَةِ أَيَّامٍ ۚ ذَٰلِكَ كَفَّارَةُ أَيْمَانِكُمْ إِذَا حَلَفْتُمْ ۚ وَاحْفَظُوا أَيْمَانَكُمْ ۚ كَذَٰلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ ﴿٨٩﴾
خدا شما را به خاطر سوگندهای لغو و بی هدفتان مجازات نمی کند، ولی به سبب سوگندهایی که به طور جدّی و با قصد و اراده خورده اید، مؤاخذه می کند؛ پس کفّاره این گونه سوگندها، طعام دادن به ده نفر مسکین از غذاهای متوسطی است که به خانواده خود می خورانید، یا لباس پوشاندن بر آن ده نفر، یا آزاد کردن یک برده. و کسی که هیچ یک را نیابد کفّاره اش سه روز روزه است. این است کفّاره سوگندهایتان زمانی که سوگند خوردید. لازم است سوگندهای خود را حفظ کنید.این گونه خدا آیاتش را برای شما بیان می کند تا سپاس گزارید. (۸۹)


قرآن کریم ( سوره مائده - آیه ۸۹)


شرح :
رفتار روزمره ما بایستی به نحوی باشد که برای اطرافیان و مخاطبین آرام بخش و اطمینان آور باشد تا بدین سبب حالت اعتماد و رونق ارتباط در جامعه ایجاد گردد . سوگند یکی از عوامل ایجاد کننده ی این اطمینان است که خداوند برای آن جایگاه خاص قائل شده به طوری که در محکمه و در بعضی از مواردی که دسترسی به شاهد مقدرو نباشد می تواند دلیل صحت ادعا واقع گردیده و بر اساس آن حکم صادر شود.
در جوامعی که از رشد فرهنگی مطلوبی برخوردار نیستند به جای ارائه ی دلیل عقلی در محاورات روزمره از سوگند استفاده می کنند. این حرکت عامیانه به مرور زمان به صورت یک عادت درآمده تا جائی که برای موضوعات پیش پا افتاده نیز از قسم استفاده می شود.
پروردگار عالم که برنامه ی تربیتی انسان را در قالب احکام و دستورات دینی تنظیم فرموده است این گونه سوگندهای عامیانه را به مردم تخفیف داده تا امر تربیت نفس بر ایشان آسان گردد ولیکن مواردی که افراد به علت نداشتن دلیل عقلی و مدارک لازم در اثبات صحت ادعا آگاهانه و مخصوصا به قصد فریب طرف مقابل از سوگند استفاده می کنند را مورد توجه قرار داده و برای مرتکبین تنبیهاتی لحاظ نموده است.
این تنبیهات برای حفظ اعتماد و آرامش مردم و صرفا برای جلوگیری از سوء استفاده مجرمین در استفاده ابزاری از اعتقادات دینی و عواطف مردم می باشد.
از این جهت لازم است که مومنین با تفکر در حکمت موجود در تنبیهات مقرر شده توسط خداوند تاثیرات تربیتی آنرا درک نموده و سپاسگزار پروردگار خویش باشند.

موفق باشید. پورهادی



  نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید مدیر سایت در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.