قرآن کریم ( سوره نساء- آیات ۵۹-۶۰)
چهار شنبه 25 بهمن 1402
بازدید: 225
بِنام خداوند بخشنده مهربان
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَطِيعُوا اللَّهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ وَأُولِي الْأَمْرِ مِنْكُمْ ۖ فَإِنْ تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللَّهِ وَالرَّسُولِ إِنْ كُنْتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ ۚ ذَٰلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلًا ﴿٥٩﴾أَلَمْ تَرَ إِلَى الَّذِينَ يَزْعُمُونَ أَنَّهُمْ آمَنُوا بِمَا أُنْزِلَ إِلَيْكَ وَمَا أُنْزِلَ مِنْ قَبْلِكَ يُرِيدُونَ أَنْ يَتَحَاكَمُوا إِلَى الطَّاغُوتِ وَقَدْ أُمِرُوا أَنْ يَكْفُرُوا بِهِ وَيُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَنْ يُضِلَّهُمْ ضَلَالًا بَعِيدًا ﴿٦٠﴾
ای اهل ایمان! از خدا اطاعت کنید و از پیامبر و صاحبان امر خودتان اطاعت کنید. و اگر درباره چیزی نزاع داشتید، آن را اگر به خدا و روز قیامت ایمان دارید، به خدا و پیامبر ارجاع دهید؛ این برای شما بهتر واز نظر عاقبت نیکوتر است. (۵۹)آیا به کسانی که گمان می کنند به آنچه بر تو و پیش از تو نازل شده ایمان آورده اند، ننگریستی که می خواهند داوری و محاکمه نزد طاغوت برند؟ در حالی که فرمان یافته اند به طاغوت کفر ورزند، و شیطان می خواهد آنان را به گمراهی دوری دچار کند. (۶۰)
قرآن کریم ( سوره نساء- آیات ۵۹-۶۰)
شرح :
انحراف از مسیر تعیین شده در قرآن ، خطری جدی و دائمی بوده که به اشکال گوناگون در موضوعات متفاوت و در مراتب مختلف از اصول گرفته تا فرعیات ایجاد می شود و گاهی به صورت فردی و گاهی گروهی افراد و جامعه ی مسلمین را به قهقراه می برد.
در آیات ۴۸ تا ۵۰ ، خطر انحراف در تشخیص توحید مطرح بود که به صورت ایجاد فرهنگ " چند خدایی " آشفتگی فکری در افراد ایجاد می کرد و ضمن برهم زدن آرامش درونی ، افکار عمومی به سمت ستیزه جویی و پراکندگی سوق داده می شد.
در این آیات شریفه مرحله ی بعدی انحراف مطرح شده است ، که اطاعت از رسول خدا در دوران پیامبری ایشان به عنوان عامل ایجاد کننده ی وحدت در جامعه مسلمین مطرح می شود و همه ی مسلمانان موظفند در تمام امور فردی و اجتماعی از پیغمبر اطاعت کنند و این کار در امور فردی طبق " سنت که عملکرد پیامبر باشد" و در امور اجتماعی براساس دستورت حضرت که در روایات متعدد از ایشان رسیده است عمل شود.
همچنین پس از پایان عمر شریف حضرتش که بایستی به افراد تعیین شده از طرف خدا به عنوان جانشینان پیامبر در زمان های بعد رجوع نمود تا جامعه بر مسیر ترسیم شده توسط پروردگار عالم ، به سوی سعادت حرکت نماید.
در مسیر طبیعی زندگی به طور معمول به صحنه هایی برخورد می کنیم که اختلاف نظرها در موضوعات متفاوت ممکن است عامل تفرفه و تشنج واقع گردد برای جلوگیری از چنین حالتی ، رجوع به پیامبر و جانشین ایشان در زمانهای بعد توصیه شده است.
دشمنان دین که هدفشان ساقط کردن اجتماع مسلمانان است سعی می کنند با به کار گرفتن ترفندهای مختلف و توطئه اعتماد مردم به رهبری جامعه را تضعیف نموده آنها را به سمت رهبران غیر دینی سوق دهند تا برنامه ی زندگی مردم را به سمت شرک سوق داده و انحراف مورد نظر را ایجاد کنند.
این نوع انحراف ، بنیادی بوده و جامعه را به جایی می برد که ممکن دیگر امکان برگشت از آن مسیر مقدور نباشد که قرآن این نوع انحراف را" گمراهی دور " می خواند و پایداری بر اطاعت از امامت که به عنوان " وَأُولِي الْأَمْرِ مِنْكُمْ ۖ" بیان شده را شرط محفوظ ماندن از این خطر عظیم معرفی می نماید.
این آیات شریفه مورد استناد پیروان مکتب امامت بوده که از اصولی اعتقادی و محوریت جامعه شیعی می باشد.
موفق باشید. پورهادی