قرآن کریم ( سوره نساء- آیه ۵۸)
چهار شنبه 25 بهمن 1402
بازدید: 225
بِنام خداوند بخشنده مهربان
إِنَّ اللَّهَ يَأْمُرُكُمْ أَنْ تُؤَدُّوا الْأَمَانَاتِ إِلَىٰ أَهْلِهَا وَإِذَا حَكَمْتُمْ بَيْنَ النَّاسِ أَنْ تَحْكُمُوا بِالْعَدْلِ ۚ إِنَّ اللَّهَ نِعِمَّا يَعِظُكُمْ بِهِ ۗ إِنَّ اللَّهَ كَانَ سَمِيعًا بَصِيرًا.
خدا قاطعانه به شما فرمان می دهد که امانت ها را به صاحبانش بازگردانید و هنگامی که میان مردم داوری می کنید، به عدالت داوری کنید. یقیناً نیکو چیزی است که خدا شما را به آن موعظه می کند؛ بی تردید خدا همواره شنوا و بیناست.
قرآن کریم ( سوره نساء- آیه ۵۸)
شرح :
پروردگار عالم پس از نهی نمودن مومنین از آلوده شدن به رذایلی همچون حسادت ، ایشان را به کسب فضائلی سفارش می فرماید که عامل رونق و برکت زندگی دنیا و سعادت آخرت می باشد و از آن جمله می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
الف) امانتداری : رونق اجتماع انسانی مستلزم ارتباطی امن و آسان می باشد که در گروه اعتماد و همکاری گروههای مختلف است. امانتداری به شکل های مختلف در زندگی جمعی وجود داشته و تاثیر به سزایی بر روابط مردم با یگدیگر دارد از جمله :
۱- پیش آمدن انواع فرصت های پیشرفت در سفر به دور و نزدیک که اشخاص قادر به حمل همه دارایی و دست آوردهای خود نبوده و مجبور هستند آنها را به صورت امانت به دیگری بسپارند تا پس از بازگشت آن را بدون کم و کاست ، تحویل بگیرند. عدم وجود اشخاص امانت دار و مطمئن ، عامل توقف قسمت اعظم این نوع فعالیت ها خواهد بود.
۲- گاهی موضوع امانت فقط منحصر در اموال نبوده بلکه سپردن اختیار در انجام امری یا مشورت در مورد مشکلات اشخاص که اسرار آنها به حساب می آید ، ظاهر می شود که شخص تعیین شده برای اداره ی کار مورد نظر و یا مشاور مربوطه ، بایستی از تقوا در امانتداری و حفظ اسرار ، به میزان مورد نیاز آن موضوع برخوردار باشند تا مال و آبروی امانت گذار محفوظ بماند.
ب) عدالت : رعایت حقوق افراد در همه ی جوانب زندگی را عدالت می گویند که به طور مختصر در دو حالت کلی شناخته شده است :
۱-گاهی به صورت رسمی و آشکار در پست قضاوت و دادرسی آشکار می گردد که همراه با اعمال قدرت ، جهت اجرای رای صادره به نام حکم است. در این وضعیت ، اشخاص دارای مسئولیتی رسمی و بسیار حساس هستند که نحوه ی قضاوت ایشان می تواند دنیا و آخرت خودشان و مراجعه کنندگان را تحت تاثیر قرار دهد.
۲- بعضی مواقع توسط عموم افراد در رفتار روزمره ، به صورت اظهار نظر و ارائه انواع خدمات به عموم مردم در موضوعات مختلف زندگی خواهد بود که مرتبط با حقوق مادی و معنوی اشخاص و گروهها می باشد. در بسیاری از موارد این حالت همراه با تاثیرات آن از دید اقدام کننده مخفی مانده و عامل ایجاد اشتباهات خطرناک و عواقب زیانباری برای خود و مخاطبین خواهند بود.
لذا ایجاب می نماید که عموم مومنین خود را تحت تعلیم و تربیت دستورات قرآن به روش و سیره ی معصومین قرار داده تا بتوانند با تشخیص دقیق درامورمربوطه عملکردی صحیح ارائه نموده و از ورود به مسائلی که خارج از تشخیص و صلاحیت ایشان است خودداری نمایند.
موفق باشید. پورهادی