قرآن کریم (سوره نساء - آیه ۴۴)
سه شنبه 24 بهمن 1402
بازدید: 249
بِنام خداوند بخشنده مهربان
أَلَمْ تَرَ إِلَى الَّذِينَ أُوتُوا نَصِيبًا مِنَ الْكِتَابِ يَشْتَرُونَ الضَّلَالَةَ وَيُرِيدُونَ أَنْ تَضِلُّوا السَّبِيلَ.
آیا به کسانی که بهره ای اندک از علم کتابِ به آنان داده شده ننگریستی ، گمراهی را می خرند و می خواهند شما هم از راه مستقیم گمراه شوید؟!
قرآن کریم (سوره نساء - آیه ۴۴)
شرح :
طبق روایات متعدد و شواهدی که در تاریخ صدر اسلام بیان شده است مخاطب آیه ی شریفه گروهی از یهودیان و مسیحیان اطراف مدینه هستند. اینان به جای پذیرفتن پیامبری که در کتاب آسمانی ایشان مژده ی ظهورش داده شده بود ، نه تنها با حضرتش مخالفت کردند بلکه سعی در انحراف افکار عمومی داشتند به امید اینکه مردم با اعتماد به آنها در صحت دعوی پیامبر اسلام تردید نموده از پذیرفتن اسلام خودداری ورزند.
اهل کتاب با این اقدام می خواستند جایگاه اجتماعی خود را بین مردم عرب حفظ کنند زیرا عموم مردم با ابتلای به شرک و خرافه دچار پریشان خاطری و آشفتگی اجتماعی شده به آنها به عنوان جامعه ای منسجم و موفق که دارای کتاب آسمانی و اصول صحیح زندگی هستند نگاه می کردند.
حال اگر ایشان دعوی پیامبر اسلام را تائید می کردند ، از یک طرف لازم بود خودشان تبعیت حضرت را پذیرفته و در اطاعتش انجام وظیفه نمایند و از طرف دیگر مردم با اعتماد به سخنان آنها به سهولت اسلام را پذیرفته و توجهات همگان به پیامبر معطوف می شد که شکستی سیاسی برای اهل کتاب به حساب می آمد.
در حالی که آنها امید داشتند پیامبر جدید با پیوستن به اهل کتاب عاملی در جهت تقویت قدرت و جایگاه اجتماعی ایشان گردد به همین خاطر از سالها قبل به این منطقه هجرت کرده و در انتظار ظهور پیامبر نشسته بودند.
نتیجه ای که از آیه ی شریفه برای زندگی علمی این زمان استنباط می گردد این است در هر زمانی افراد قدرت طلب سعی دارند با نفی دانشمند و استعدادهای نوظهوری که شایستگی لازم را جهت اخذ مسئولیت اجتماعی دارا هستند جایگاه قدرت و منافع را برای خود حفظ نمایند.
موفق باشید. پورهادی