قرآن کریم ( سوره نساء آیات ۲۹-۳۰-۳۱)
پنج شنبه 19 بهمن 1402
بازدید: 252
بِنام خداوند بخشنده مهربان
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَأْكُلُوا أَمْوَالَكُمْ بَيْنَكُمْ بِالْبَاطِلِ إِلَّا أَنْ تَكُونَ تِجَارَةً عَنْ تَرَاضٍ مِنْكُمْ ۚ وَلَا تَقْتُلُوا أَنْفُسَكُمْ ۚ إِنَّ اللَّهَ كَانَ بِكُمْ رَحِيمًا﴿٢٩﴾ وَمَنْ يَفْعَلْ ذَٰلِكَ عُدْوَانًا وَظُلْمًا فَسَوْفَ نُصْلِيهِ نَارًا ۚ وَكَانَ ذَٰلِكَ عَلَى اللَّهِ يَسِيرًا ﴿٣٠﴾
إِنْ تَجْتَنِبُوا كَبَائِرَ مَا تُنْهَوْنَ عَنْهُ نُكَفِّرْ عَنْكُمْ سَيِّئَاتِكُمْ وَنُدْخِلْكُمْ مُدْخَلًا كَرِيمًا ﴿٣١﴾
ای اهل ایمان! اموال یکدیگر را در میان خود به باطل مخورید، مگر آنکه تجارتی از روی خشنودی و رضایت میان خودتان انجام گرفته باشد. و خودکشی نکنید؛ زیرا خدا همواره به شما مهربان است(۲۹)هر که خوردن مال به باطل و قتل نفس را از روی تجاوز و ستم مرتکب شود، به زودی او را در آتشی درآوریم؛ واین کار بر خدا آسان است. (۳۰)اگر از گناهان بزرگی که از آنها نهی می شوید دوری کنید، گناهان کوچکتان را از شما محو می کنیم و شما را به جایگاهی ارزشمند و نیکو وارد می کنیم(۳۱)
قرآن کریم ( سوره نساء آیات ۲۹-۳۰-۳۱)
شرح :
در مقایسه با وسعت جهان آفرینش وجود ناچیز انسان قابل تصور هم نیست ولیکن به علت داشتن نفخه ی الهی در این بیکرانه ی آفرینش مورد توجه خالق قرار گرفته است.
نافرمانی این موجود ضعیف و ناچیز هرچقدر هم کوچک باشد ، چون در محضر خالقی با این عظمت و قدرت انجام می شود ، گناهی بزرگ به حساب خواهد آمد ولیکن پروردگار عالم از باب رحمت از برخی اعمال او چشم پوشی نموده تا انسان فرصتی برای رشد یافته ، بتواند پس از جبران گذشته زیانبار خود حرکت به سمت کمال را ادامه داده و به سرمنزل سعادت نائل گردد.
برای این منظور گناهان انسان به دو دسته ی صغیره و کبیره تقسیم شده است. گناهان صغیره به آن دسته از اعمال نایسندی گفته می شود که با توبه و استغفار به درگاه خدا قابل بخشش هستند. گناهان کبیره اعمال ناپسندی هستند که با توبه و استغفار بخشوده نشده و گنه کار ، ملزم به تحمل عقوبت مربوطه می گردد. هر چند که این دسته بندی ملاک معین و ثابتی ندارد ولیکن چنین مفهومی به صورت اجمال از آیات و روایات استنباط گردیده است.
در آیات مورد بحث قتل نفس و حق الناس از جمله گناهان کبیره به حساب آمده اند زیرا خداوند شرط فرموده است که اگر این دو گناه را مرتکب نشوید سایر گناهان را عفو میفرماید.
قرار دادن چنین شرطی از طرف خدای رحمان با آن رحمت واسعه که پذیرش توبه بندگان را بر خود واجب نموده است ، نشان دهنده ی اهمیت جان و حقوق فرد فرد انسانها در پیشگاه الهی می باشد به همین دلیل متجاوزین به آن با هیچ گونه توبه و عبادتی بخشیده نمی شود و بایستی مجازات مربوطه را متحمل گردند.
موفق باشید. پورهادی