قرآن کریم (سوره بقره- آیه ۲۶۹)
جمعه 29 دی 1402
بازدید: 277
بِنام خداوند بخشنده مهربان
يُؤْتِي الْحِكْمَةَ مَنْ يَشَاءُ ۚ وَمَنْ يُؤْتَ الْحِكْمَةَ فَقَدْ أُوتِيَ خَيْرًا كَثِيرًا ۗ وَمَا يَذَّكَّرُ إِلَّا أُولُو الْأَلْبَابِ.
حکمت را به هر کس بخواهد می دهد و آنکه به او حکمت داده شود، بی تردید او را خیر فراوانی داده اند و جز صاحبان خرد، کسی متذکّر نمی شود.
قرآن کریم (سوره بقره- آیه ۲۶۹)
شرح :
علم فلسفه ، چگونه استدلال کردن در کلیات و علم منطق ، نحوه ی استدلال در اجزای هر پدیده و دو رشته ی علمی هستند که به کمک آنها محققین می توانند ساختار هر پدیده را در سه مرحله شناسایی نمایند :
۱- به عوامل به وجود آورنده ی آن آگاه شوند.
۲- نحوه ی بر هم کنش اجزای تشکیل دهنده آن را شناخته به قوانین حاکم بر او آگاهی یابند.
۳- خواص و تاثیر وجودی هر پدیده شناخته می شود و هدف از خلقت آن آشکار و مورد استفاده ی بهینه قرار خواهد گرفت.
مجموع این دو علم و آثار آن توسط قرآن حکمت نامیده شده که با کمک الهامات پروردگار ، اسرار عالم خلقت کشف خواهد شد ؛ بدین ترتیب مشخص می شود که چنین علمی با اداراکات حاصله ، فقط از جانب خدا عطا خواهد شد.
اگر کسی که به علم حکمت با خصوصیاتی که بیان شد آگاه گردید مسلما قادر خواهد بود که نعمت ها و فرصت های موجود در محیط زندگی خود راشناسایی نموده ، نیازهای دنیایی خود را در راستای سعادت اخروی برنامه ریزی نماید که به فرمایش پیامبر(ص) " دنیای او مزرعه آخرت خواهد بود". خداوند این بهرمندی از حکمت را " خیر فراوان" می داند.
آنچه کاملا مشخص است ، افرادی که از موهبت عقل برخوردار نبوده و یا توانایی به کار گرفتن آن را نداشته باشند قادر به آموختن علم نخواهند بود تا چه برسد به چنین علمی که شناخت اسرار عالم خلقت بوده و با توفیق پروردگار می تواند پدیده های عالم خلقت را در راستای اهداف مورد نظر تغییر داده و با به کار گرفتن نتایج آن خودش و اجتماع بشری را بهرمند نماید.
موفق باشید. پورهادی