فراز بیست و یکم از دعای مکارم الاخلاق
دوشنبه 8 آبان 1402
بازدید: 386
بسم الله الرحمن الرحیم
فراز بیست و یکم از دعای مکارم الاخلاق
۲۱- اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ ، وَ ادْرَأْ عَنِّي بِلُطْفِكَ ، وَ اغْذُنِي بِنِعْمَتِكَ ، وَ أَصْلِحْنِي بِكَرَمِكَ ، وَ دَاوِنِي بِصُنْعِكَ ، وَ أَظِلَّنِي فِي ذَرَاكَ ، وَ جَلِّلْنِي رِضَاكَ ، وَ وَفِّقْنِي إِذَا اشْتَكَلَتْ عَلَيَّ الْأُمُورُ لِأَهْدَاهَا ، وَ إِذَا تَشَابَهَتِ الْأَعْمَالُ لِأَزْكَاهَا ، وَ إِذَا تَنَاقَضَتِ الْمِلَلُ لِأَرْضَاهَا .
خدایا! بر محمّد و آلش درود فرست، شرور را به لطف خود از من برطرف کن و به نعمتت مرا پرورش ده و به بزرگواریات مرا اصلاح کن و به احسانت مرا مداوا فرما و در سایۀ پناهت جای ده و خلعت خشنودیات را بر من بپوشان؛ و زمانی که امور بر من مبهم و مشکل شود، به هدایت آمیزترینش و هنگامیکه اعمال برایم مشتبه شود، به پاکیزهترینش و چون آیینها دچار اختلاف شوند، به پسندیدهترینش، موفقم دار.
(صحیفه سجادیه)
شرح :
مومنین به صورت فردی و اجتماعی در سه موضع مورد امتحان الهی واقع شده که فقط به یاری خدا می توانند از این سه موضع سربلند خارج شوند :
الف) موضع ضعف : همچنان که مسلمانان در صدر اسلام در شهر مکه تحت فشار و شکنجه ی مشرکین و در تنگنای اقتصادی قرار گرفتند در سایر جوامع و مقاطع زمانی مختلف این وضعیت تکرار می شود که با کمک گرفتن از خداوند و با تقوای الهی به اتحاد و قدرت رسیده و نجات می یابند.
ب) موقع قدرت : پس از برطرف شدن مشکلات در زندگی فردی و جامعه گشایش ایجاد شده که در این مرحله احتمال آلوده شدن به آفاتی از قبیل موارد ذیل موجودیت مومنین به خطر می افتد :
۱- غرور که مومنین را به نعمت ها و موفقیت های حاصله فریفته و عامل غفلت از خطر است و ایشان را آسیب پذیر می کند.
۲- اعتماد کردن به صحت و درستی روش کار و عدم انتقاد پذیری که باعث بی دقتی و ندیدن خطاهای موجود شده و ساختار تشکیلاتی آنها را دچار خلا می نماید و آماده غافلگیر شدن می کند که امام نسبت به این حالت از خداوند طلب اصلاح روش می فرمایند.
۳- پرداختن به لذت طلبی و ثروت اندوزی که علت ایجاد فساد بوده و جامعه را بیمار و در مقابل حملات دشمن ناتوان می سازد که حضرت سجاد در این خصوص از خدا درخواست درمان دارند.
ج) موضع ابهام : عموم مردم در حالت رفاه خود را از کسب علم برای پیشرفت و پیشگیری از انواع آفات فردی و اجتماعی بی نیاز دیده و از نظر تشخیص و بینش دچار ضعف می شوند و قادر به حل مشکلات آینده نخواهند بود ، از طرفی دشمنان برای رسیدن به جایگاه قدرت در لباس حق وارد می شوند و در اینجا حق و باطل به هم آمیخته ، امر بر جامعه مومنین مشتبه می گردد بنابراین دیگر قادر به تشخیص دوست از دشمن نبوده ، دچار تفرقه و اضمحلال می شوند. این حالت از خطرناکترین آفات بوده که انواع بدعت ها و روشهای انحرافی در جامعه رواج یافته و تشخیص حق از باطل مشکل می شود.
در اینجاست که امام سجاد(ع) با درود فرستادن بر آل پیامبر پیروی از سنت ایشان را پاکترین آئین و نجات بخش جامعه معرفی می فرمایند.
موفق باشید. پورهادی