فراز هشتم از دعای مکارم الاخلاق
جمعه 5 آبان 1402
بازدید: 363
بسم الله الرحمن الرحیم
فراز هشتم از دعای مکارم الاخلاق
۸- اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ ، وَ اجْعَلْ لِي يَداً عَلَى مَنْ ظَلَمَنِي ، وَ لِسَاناً عَلَى مَنْ خَاصَمَنِي ، وَ ظَفَراً بِمَنْ عَانَدَنِي ، وَ هَبْ لِي مَكْراً عَلَى مَنْ كَايَدَنِي ، وَ قُدْرَةً عَلَى مَنِ اضْطَهَدَنِي ، وَ تَكْذِيباً لِمَنْ قَصَبَنِي ، وَ سَلَامَةً مِمَّنْ تَوَعَّدَنِي ، وَ وَفِّقْنِي لِطَاعَةِ مَنْ سَدَّدَنِي ، وَ مُتَابَعَةِ مَنْ أَرْشَدَنِي .
خدایا! بر محمّد و آلش درود فرست و مرا بر کسی که به من ستم میکند چیره و بر ضدّ کسی که با من به مجادله برمیخیزد زبان گویا و بر کسی که با من دشمنی میورزد، پیروز قرار ده و علیه کسی که نیرنگم میزند، چارهجویی بخش؛ و در برابر کسی که به من ستم میکند قدرت عنایت کن؛ و علیه کسی که به من دشنام میدهد و غیبت میکند، توان تکذیب مرحمت فرما؛ و از دست کسی که مرا تهدید میکند، به سلامت دار؛ و از آنکه مرا به راه صواب میبرد، توفیق فرمانبری ده؛ و از آنکه مرا به راه راست هدایت میکند، توفیق پیروی عنایت کن.
(صحیفه سجادیه)
شرح :
در علم منطق فن خطابت داریم که انواع روش های سخنوری را آموزش می دهد و کاربردهای مختلفی در مبارزات سیاسی - فرهنگی- حقوقی دارد.
امام سجاد(ع) چند مورد از فن خطابت را در این فراز از دعا مطرح فرموده ان که به اختصار تقدیم می گردد:
۱- مجادله یعنی وقتی کسی می خواهد با قدرت کلام دیگری را سرکوب و مجبور به پذیرفتن کند. در مقابل این افراد بایستی روحیه ای ستیزه جو داشته و با جرات و بدون تعارف به او جواب قاطع داد.
۲- با کسی که سر ناسازگاری داشته باشد و سعی در غلبه بر دیگران دارد بایستی از نشان دادن نرمش خودداری کرده و با مبارزه ای جدی او را شکست داد.
۳- با افرادی که نیرنگ را وسیله کار و زندگی قرار داده اند ، بایستی بسیار با تیز هوشی و زبردستی برخورد کرده تا ما را غافگیر نکنند.
۴- گاهی طرف مقابل به راحتی دروغ گفته و با تهمت زدن سعی دارد تا طرف دیگر را در افکار و گفتار خود دچار تردید نموده و او را مرعوب و مورد اخاذی قرار دهد در اینگونه موارد لازم است که قاطعانه بر صحت گفتار و رفتار خود ایستادگی کرده و تردید به خود راه نداد تا او را به عقب نشینی وادار کنیم.
۵- تهدید یکی دیگر از حربه های حریف در میدان مبارزه است تا در دل طرف مقابل رخنه ایجاد کرده و او را سست نماید. بنابراین در چنین صحنه ای بایستی به توانایی خود در مبارزه اعتماد داشته و با ایمان به پشتیبانی خدا برای کسب پیروزی جنگید.
6- در زندگی اجتماعی داشتن دوستان مورد اعتماد و بزرگان خردمندی که خیرخواهانه به مردم مشورت داده دیگران را از تجربیات خود بهرمند می سازند یک ثروت محسوب شده بایستی در احترام توجه و همراهی ایشان نهایت تلاش را به کار گرفت.
تاریخ مبارزات اسلام ثابت نموده است ائمه معصومین مصداق تمام و کمال خیرخواهی هستند که دوستی و همراهی ایشان عامل موفقیت در تمام مراحل مبارزه زندگی خواهد بود لذا شایسته اطاعت و نثار بهترین درودها می باشند.
موفق باشید. پورهادی