قرآن کریم (سوره اعراف-آیه ۸۹)
پنج شنبه 16 شهریور 1402
بازدید: 406
بنام خداوند بخشنده مهربان
قَدِ افْتَرَيْنَا عَلَى اللَّهِ كَذِبًا إِنْ عُدْنَا فِي مِلَّتِكُمْ بَعْدَ إِذْ نَجَّانَا اللَّهُ مِنْهَا ۚ وَمَا يَكُونُ لَنَا أَنْ نَعُودَ فِيهَا إِلَّا أَنْ يَشَاءَ اللَّهُ رَبُّنَا ۚ وَسِعَ رَبُّنَا كُلَّ شَيْءٍ عِلْمًا ۚ عَلَى اللَّهِ تَوَكَّلْنَا ۚ رَبَّنَا افْتَحْ بَيْنَنَا وَبَيْنَ قَوْمِنَا بِالْحَقِّ وَأَنْتَ خَيْرُ الْفَاتِحِينَ
اگر پس از آنکه خدا ما را از آن ، نجات داده به آیین شما بازگردیم ، یقیناً بر خدا دروغ بسته ایم؛ بنابراین امکان ندارد به آیین شما بازگردیم، مگر اینکه خدا که پروردگار ماست بخواهد. پروردگار ما از نظر دانش بر همه چیز احاطه دارد، فقط بر خدا توکل کردیم. پروردگارا! میان ما و قوم ما به حق داوری کن که تو بهترین داورانی.
قرآن کریم (سوره اعراف-آیه ۸۹)
شرح :
مبارزه بین حق و باطل اجتناب ناپذیر است ولیکن شرایط صحنه ی مبارزه ایجاب می نماید که مومنین در حرکت به سمت حق استقامت داشته باشند. زیرا مبارزه دارای سختی های غیر قابل پیش بینی بوده و جامعه ی مسلمین را از جهات مختلف در تنگنا قرار می دهد و موجب تحمل انواع محرومیت ها خواهد گردید.
از طرفی بازگشت از این راه ممکن نیست زیرا این بازگشت به معنی روی گردانی از حق و رسالت انسانی خواهد بود به این دلیل که مبارزه برای اثبات صحت وعده و کلام خدا برای درک سعادت انسان و پیروزی حق به شرط بندگی بوده است بنابراین بازگشت یعنی تکذیب وعده ی خدا در خصوص پیروزی که افترا بستن بر خدا خواهد بود.
همچنین مومنین بایستی متناسب با شرایط صحنه ی مبارزه ،مصلحت اندیشی نموده و جهت عبور از تنگناهای سیاسی-اقتصادی-نظامی انعطاف پذیری لازم را لحاظ نمایند. مصداق بارز آن در صدر اسلام صلح حدیبیه است که پیامبر با یک عقب نشینی موضعی در موسم حج زمینه ی بازگشت پیروزمندانه در سال بعد را فراهم نمودند.
و نیز درخواست داوری خدا بین دو جبهه ی حق و باطل از جانب مومنین به معنی مراقبه در امور به منظور حفظ حدود الهی است که نیاز به توجه لحظه به لحظه برای حفظ تقوا دارد و لازمه ی بندگی خدا همچنین محفوظ ماندن از لغزش و گمراهی خواهد بود.
موفق باشید. پورهادی