قرآن کریم (سوره بقره-آیه ۲۵۶)
دوشنبه 30 مرداد 1402
بازدید: 413
بنام خداوند بخشنده مهربان
لَا إِكْرَاهَ فِي الدِّينِ ۖ قَدْ تَبَيَّنَ الرُّشْدُ مِنَ الْغَيِّ ۚ فَمَنْ يَكْفُرْ بِالطَّاغُوتِ وَيُؤْمِنْ بِاللَّهِ فَقَدِ اسْتَمْسَكَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقَىٰ لَا انْفِصَامَ لَهَا ۗ وَاللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ
در دین، هیچ اکراه و اجباری نیست مسلماً راه هدایت از گمراهی روشن و آشکار شده است. پس هر که به طاغوت کفر ورزد و به خدا ایمان بیاورد، قطعا به محکم ترین دستگیره که از دست رفتنی و گسستنی نیست، چنگ زده است و خدا شنوا و داناست.
قرآن کریم (سوره بقره-آیه ۲۵۶)
شرح :
زمانی که هنوز برای انسانها در روی کره خاکی هیچ گونه امکانات آموزشی و روشهای تربیتی ابداع نشده بود خداوند پیامبران را برانگیخت تا آداب چگونه زیستن را در قالب عبادت و قداست بنام دین به آنها بیاموزد.
لَا إِكْرَاهَ فِي الدِّينِ : در دین هیچ اکراه و اجباری نیست
با توجه به میزان استعداد هر فرد میزان بهرمندی او از منبع الهی دین تعیین و تکلیفی مناسب با توان کسب شده مشخص گردید. برای ایجاد فرصت انتخابی آزاد بر مبنای دلیل عقلی از طرف خدا اجبار در پذیرفتن دین ملغی اعلان شد.
قَدْ تَبَيَّنَ الرُّشْدُ مِنَ الْغَيِّ ۚ: مسلما راه رشد و آگاهی از گمراهی با دلیل روشن بیان شده است.
با توجه به نیاز انسان به آموزشهای دینی که برای پاک نگهداشتن فطرت ذاتی او ازآلودگی ها ضرورت دارد خداوند دلائل عقلی لازم را در این خصوص ارائه فرموده تا راه هدایت از گمراهی روشن گردد. پس از معرفی دلائل برانسان اتمام حجت شده ، وظائفی بر او واجب و تکلیف مشخص می گردد. یعنی می توان نتیجه گرفت که به نام آزادی در انتخاب دین انسان به حال خود رها نشده بلکه به او فرصت تحقیق داده شده است.
فَمَنْ يَكْفُرْ بِالطَّاغُوتِ وَيُؤْمِنْ بِاللَّهِ فَقَدِ اسْتَمْسَكَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقَىٰ لَا انْفِصَامَ لَهَا ۗوَاللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ:
پس هر که به طاغوت کفر ورزد و به خدا ایمان بیاورد، قطعا به محکم ترین دستگیره که از دست رفتنی و گسستنی نیست، چنگ زده است و خدا شنوا و داناست.
در آخر آیه ی شریفه به انسان طالب هدایت تضمین سلامت در هدایت الهی از طریق دین داده شده و با اعلان آمادگی خدا در شنیدن خواسته های او از طریق مناجات در هر لحظه راه ارتباطی آسان و مطمئن را برای انس گرفتن او با خداوند می گشاید.
موفق باشید. پورهادی