سوره زمر - ( آیه ۳۸)
شنبه 15 بهمن 1401
بازدید: 559
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
وَلَئِنْ سَأَلْتَهُمْ مَنْ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ لَيَقُولُنَّ اللَّهُ ۚ قُلْ أَفَرَأَيْتُمْ مَا تَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ إِنْ أَرَادَنِيَ اللَّهُ بِضُرٍّ هَلْ هُنَّ كَاشِفَاتُ ضُرِّهِ أَوْ أَرَادَنِي بِرَحْمَةٍ هَلْ هُنَّ مُمْسِكَاتُ رَحْمَتِهِ ۚ قُلْ حَسْبِيَ اللَّهُ ۖ عَلَيْهِ يَتَوَكَّلُ الْمُتَوَكِّلُونَ
اگر از آنان بپرسی: چه کسی آسمان ها و زمین را آفرید؟ بی تردید می گویند: خدا. بگو: پس مرا درباره معبودانی که به جای خدا می پرستید خبر دهید، که اگر خدا آسیبی را برای من بخواهد، آیا آنها می توانند آسیب او را از من برطرف کنند؟ یا اگر رحمتی را برای من بخواهد، آیا می توانند رحمتش را باز دارند؟ بگو: خدا مرا کافی است. توکل کنندگان فقط بر او توکل می کنند.
سوره زمر - ( آیه ۳۸)
شرح :
ذات انسان پذیرای خداست اما در صحنه ی اجتماع که موضوع وظیفه ی انسان در قبال خداپرستی مطرح شده متوقف می شود که برخی از دلائل این توقف بدین شرح می باشد :
۱- اعتقاد به خدا مستلزم پذیرفتن اصول و قوانین در اخلاق فردی شده و شخص را مقید به حفظ آن قوانین نموده که منجر به کنترل رفتار و جلوگیری از افسار گسیختگی می گردد.
چنین شخصیتی باید میزان بهرمندی از لذائذ را براساس حدود تعیین شده پذیرا گردد که مخالفت نفس را به دنبال خواهد داشت زیرا نفس انسان محدودیت پذیر نبوده و بنابراین تا آخر عمر متحمل فشار ناشی از تحریکات نفسانی خواهد بود.
۲- عواملی از قبیل شهرت طلبی و قدرت طلبی به صورت ریاست و فرمانروایی بر دیگران همچنین ثروت اندوزی نامحدود و شهوت رانی بی حد او را وادار می کند تا به حقوق یگران تجاوز نموده ، به موجودی سرکش و ظالم تبدیل گردد.
از آنجائی که اعمال این خواسته های نفسانی به طور معمول مورد نفرت عموم مردم است ، به دنبال راهی برای توجیه آنها بر می آید و نتیجه ی این تلاشها ابداع رفتاری بنام فرهنگ و آئین انحرافی و شرک آلود می شود.
اصرار انسان مشرک بر اجرای این آئین انحرافی به حدی می رسد که منکر رسالت پیامبران الهی شده و با ایشان به جنگ برخاسته ، انواع تهدیدات و فشارها را علیه مومنین اعمال می کنند. آیه ی شریفه پیامبر و مومنان را برای مقابله با این تهدیدات به توکل بر خدا امر می فرماید.
موفق باشید. پورهادی