فرازهایی از زیارت جامعه کبیره-۸۴
دوشنبه 14 شهریور 1401
بازدید: 808
بنام خدا
فرازهایی از زیارت جامعه کبیره-۸۴
وَ أَنْتُمْ نُورُ الأَْخْيَارِ وَ هُدَاهُ الأَْبْرَارِ وَ حُجَجُ الْجَبَّارِ بِكُمْ فَتَحَ اللَّهُ
و حال آنكه شما نور خوبان و هاديان نيكان و حجّتهاي خداي جبّاريد، خدا با شما آغاز كرد
شرح :
وَ أَنْتُمْ نُورُ الأَْخْيَارِ : و حال آنكه شما نور خوبانید
در متون دینی وجودات و مفاهیم نغز و لطیف را با لفظ نور تعبیر و بیان می کنند. بنابراین صفت خوبی در وجود امام در اعلی درجه ظهور نموه به طوری که لایق توصیف شدن به نور هستند.
وَ هُدَاهُ الأَْبْرَارِ : و هادیان دینکان
امیرالمومنین خداپرستان را سه دسته تقسیم نموده و بالاترین مرتبه را ابرار می نامند سپس مراتب درک آن را اینچنین بیان می فرمایند:
۱- کسانی که خدا را از ترس عقوبت گناه خود و جهنم پرستش می کنند را برده می نامند.
۲- افرادی که خدا را برای رسیدن به پاداش عمل خوب و بهشت پرستش می کنند را تاجر می دانند.
۳- کسانیکه اسماء و صفات خدا را در حد ممکن درک نموده و خدا را لایق پرستش می دانند ابرار می خوانند که والاترین مرتبه و حقیقت عبادت می باشد.
امام با راهنمایی صحیح بندگان را برای رسیدن به مرتبه ابرار تربیت می فرمایند.
وَ حُجَجُ الْجَبَّارِ : و حجّتهاي خداي جبّار هستید
جبار عمل کننده ایست ، خارج از اختیار ما و نکته ی قابل تامل در جباریت خدا تجلی کمال ذاتی مخلوقات است که مد نظر قرار گرفته و اراده ی پروردگار بر آن قرار گرفته که هر گونه مانعی را برطرف نموده تا مخلوق به کمال خویش نائل آید. بنابراین جبار با زورگو ، تفاوت داشته و جباریت خدا از رحمت واسعه ی او سرچشمه گرفته که بر اساس حکمت مراحل پیچیده ای را تا تجلی کمال طی می کند که ممکن است در مراحلی به علت عدم درک حکمت آن ، به ذائقه ی مخلوق خوش نیاید.
امام انسانی است که علی رغم داشتن تمام غرائز انسانی با حفظ عصمت با تمام وجود تجلی دهنده ی اسماء و صفات خدا شده که این نشان دهنده ی جباریت خداوند در ظهور انوار الهیه ای است که کمال انسان محسوب می شود.
بِكُمْ فَتَحَ اللَّهُ : خدا با شما آغاز كرد
طبق روایات فراوان خداوند وجود پیامبر و ائمه را در بدو خلقت و در عالم نور اول از همه خلق و سپس سایر موجودات را از ادامه ی نور ایشان آفرید.
موفق باشید. پورهادی