شرح فراز چهاردهم از زیارت امین الله
دوشنبه 1 فروردین 1401
بازدید: 818
یا لطیف
شرح فراز چهاردهم از زیارت امین الله
وَ زَلَلَ مَنِ اسْتَقَالَكَ مُقَالَهٌ وَ أَعْمَالَ الْعَامِلِينَ لَدَيْكَ مَحْفُوظَهٌ وَ أَرْزَاقَكَ إلَي الْخَلاَئِقِ مِنْ لَدُنْكَ نَازِلَهٌ
و لغزش آن كه از تو پوزش خواست عفو شده و اعمال عمل كنندگان نزد تو محفوظ است و روزي هايت از جانب تو به سوي مخلوقات فرود آينده است.
شرح :
وَ زَلَلَ مَنِ اسْتَقَالَكَ مُقَالَهٌ : و لغزش آن كه از تو پوزش خواست عفو شده.
چون خداوند خلقت را برای کمال بخشیدن صورت داده بنابراین لغزش مخلوق از مسیر تعیین شده خطائی طبیعی است که در مقدرات پروردگار لحاظ شده و خالق عالم آماده ی بازگشت اوست تا بنده را مورد بخشش قرار دهد.
وَ أَعْمَالَ الْعَامِلِينَ لَدَيْكَ مَحْفُوظَهٌ : اعمال عمل كنندگان نزد تو محفوظ است.
برای معنی محفوظ بودن عمل ، این حالات متصور است :
۱-در حافظه ماندن و فراموش نشدن تا موعد مقرر که برای خداوند آگاه و منزه از غفلت اثبات شده است حال چه برای دریافت پاداش باشد یا تنبیه اشتباه.
۲- محافظت شدن اعمال صالح از دستبرد شیطان و به هدر رفتن زحمات بنده ی مومن اعم از عبادات و خیرات که مورد تهاجم و دسیسه ی دشمنان دین واقع می گردند.
وَ أَرْزَاقَكَ إلَي الْخَلاَئِقِ مِنْ لَدُنْكَ نَازِلَهٌ : و روزي هايت از جانب تو به سوي مخلوقات فرود آينده است.
تامین نیاز مخلوقات از جانب خداوند تضمین شده است ، هم به لحاظ فضل و کرم او در برآوردن نیاز آفریده شده و هم به لحاظ حکمت او در تدبیر امور مخلوقات برای طی مسیر کمال.
از آنجائی که مخلوقات در مراتب پائین تر از خالق قرار می گیرند ، روزی ایشان از جایگاه صدور تا محل دریافت ، سیر نزولی خواهد داشت .
ضمن اینکه خلقت همچنان جریان داشته و نزول روزی نیز به طبع ادامه دارد به همین دلیل فرود آینده به معنی تداوم روزی گفته شده است.
موفق باشید. پورهادی